Mladi prozaik Andrija Škare i pjesnikinja Monika Herceg u utorak nastupaju na tribini u Booksi

Zajedno s organizatorima razgovarat će o dolasku nove književne generacije

Nakon nedavno završenog Festivala europske kratke priče u Zagrebu i Rijeci, na kojem su hrvatski autori i autorice zauzeli istaknuto mjesto uz strane kolege, čini se da domaća prozna scena dugo nije bila ovako živahna. Unazad par mjeseci objavljeno je nekoliko novih romana i zbirki priča, u čemu su prednjačili mlađi pisci, neki i s debitantskim ostvarenjima, poput Svena Popovića i Andrije Škare, koji su zahvaljujući kvaliteti svog pisanja brzo stekli medijsku pozornost. Premda je poezija trenutno pomalo zasjenjena popularnošću proze, i tu se već neko vrijeme nešto ozbiljno kuha, što potvrđuje prošlogodišnja antologija ‘Hrvatska mlada lirika 2014.’ u redakciji poznatog pjesnika Marka Pogačara (naslov je parafraza bratske antologije ‘Hrvatska mlada lirika 1914.’, objavljene prije više od stotinu godina, u kojoj su se javnosti prvi put predstavili budući klasici poput Tina Ujevića, Janka Polića Kamova, Ive Andrića, Vladimira Čerine i drugih). Ukratko, mediji su počeli brujati da na scenu polako stupa nova književna generacija.

Jedno od njezinih okupljališta svakako je zagrebački literarni klub i kafić Booksa, gdje se održavaju brojna čitanja, promocije, tribine i spontana druženja. Jedno od njih je novopokrenuta serija tribina ‘Krnja književnost’, koja se u utorak, 30. lipnja, po drugi put održava u 19 h. “Sudionici tribine ući će u ‘lijepu’ književnost, beletristiku, i pokušati odgovariti na pitanje koje okupira festivale ove godine – tko je ta mlada generacija pisaca koja se pojavljuje na domaćem nam književnom nebu? Otud i naziv ‘Nove inicijative, premještanje fokusa i autoriteta’.

O vidljivosti mladih hrvatskih književnika

Antropološki pristup je u tome da traži “Drugoga”; premješta raspravu o mladoj hrvatskoj književnoj sceni s pozornica i bina velikih festivala na jednu raspravu i razgovor između mladih. Nekoliko je ključnih pitanja koja se iznova postavljaju, a o kojima ćemo ponovno razgovarati: kakvo je stanje mlade književne scene? Jesu li mladi književnici vidljivi? Kako ih predstaviti široj javnosti? Možemo li mlade književnike objediniti izrazom “nove proze u trapericama” ili se tu krije puno više raznovrsnih stilova? Treba li nam još festivala i nagrada? Kako potaknuti književnu kritiku i postoji li još za njom potreba?

Organizatori tribine Luka Šipetić i Tomislav Augustinčić o tim će pitanjima razgovarat ćemo s Monikom Herceg, mladom pjesnikinjom i voditeljicom natječaja Kvant književnosti, te Andrijom Škarom, piscem, novinarom i televizijskim voditeljem. Niz tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove i književnu produkciju s interdisciplinarnog stajališta, raspravljajući o njoj i tumačeći ju drugim pogledima i čitanjima osim onih znanosti o književnosti, te književne kritike i teorije.

Izvor: www.booksa.hr