Možda pamtite dramatične obrate tijekom izbora ravnatelja Gavelle; gotovo je, danas je i službeno potvrđen Dražen Ferenčina

Poznati, vrlo produktivni režiser 15. listopada preuzet će funkciju od Borisa Svrtana

FOTO: PIXSELL

Redatelj Dražen Ferenčina, službeno je, novi je ravnatelj Gavelle. Njegovo imenovanje danas je potvrdila Gradska skupština, što je finalni korak i on će 15. listopada preuzeti funkciju od trenutačnog ravnatelja Borisa Svrtana. Natječaj, pritom, nije uspio iz prve; raspisan je još 11. listopada prošle godine, no tada se kazališno vijeće nije uspjelo odlučiti ni za jednog kandidata: Borisa Svrtana, Sašu Broz, Sinišu Ružića ni Roberta Kurbašu.

Na ponovljeni natječaj javili su se samo Gavellin glumac Siniša Ružić te produktivni redatelj Dražen Ferenčina kojeg je na kraju odabralo Kazališno vijeće i zatim, rekli smo, danas i potvrdila Gradska skupština. Pritom možda treba spomenuti kako je nakon prijava kandidata na prvi natječaj cijeli ansambl Gavelle, osim gospođe Anje Šovagović Despot, potpisao peticiju protiv Roberta Kurbaše. Zamjerali su mu da je program koji je poslao “vrlo neuvjerljiv, na mjestima faktografski i gramatički netočan”. Zaključili su kako je iz njegova programa “vidljivo da ne poznaje stanje u Gavelli te nije sposoban voditi to kazalište”. Gospodin Kurbaša uskoro se povukao, odnosno nije se prijavio na drugi natječaj.

Kratka izjava Zlatka Hasanbegovića

U Kazališnom vijeću Gavelle tri su predstavnika Skupštine; Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec, iz kvote stranke Milana Bandića, te Zijad Gračić kojeg su predložili Neovisni za Hrvatsku. Za Dražena Ferenčinu glasali su predstavnici zaposlenika Gavelle, Enes Vejzović i Filip Šovagović te gospodin Gračić, dok su članovi koje je u Vijeće predložio gradonačelnik Bandić bili suzdržani.

Nakon objave odluke o izboru novog ravnatelja, Telegram se kratko čuo sa Zlatkom Hasanbegovićem čiji je član Kazališnog vijeća, dakle, bio presudan tijekom glasanja. ”Naš predstavnik u Kazališnom vijeću držao je da je novoizabrani ravnatelj Ferenčina najbolji izbor, pa je tako i glasao. Dvoje Bandićevih članova je, iz meni nepoznatih razloga, bilo suzdržano. Treba također istaknuti da nikada ravnatelj niti jednog kazališta u Hrvatskoj nije biran isključivo po željama ansambla”, kaže.

“Drago mi je da se moj pogled podudara s pogledom većine ansambla, držao sam da je to najbolje rješenje. No gospodin Ferenčina nije eksponent nikakve politike pa ga ne bi trebalo obilježavati vezama koje ne postoje”, zaključio je gospodin Hasanbegović svoju kratku izjavu za Telegram.