Možda vam se teško snaći u hrpi najavljenih Star Wars filmova, pa smo složili kratki vodič

Već ovog proljeća stiže film o Han Solu (koji jedva čekamo)

FOTO: Screenshot

Otkako je Disney 2012. za četiri milijarde dolara otkupio Lucasfilm, prilično je uvjerljivo revitalizirao Star Wars sagu. Počeli su s onim što najbolje znaju, a to je animirani film. Njihov Star Wars: Rebels, koji je producirao Lucasfilm Animation studio, pozabavio se periodom četrnaest godina nakon zadnjeg djela Lucasove prequel trilogije Revenge of the Sith, i pet godina prije filma s kojim je sve počelo, New Hope.

Rebels još uvijek glasi kao najbolja animirana Star Wars serija s visokom ocjenom 8.0 na IMDB-u. No veći Disneyev uspjeh nakon što su preuzeli Lucasfilm je svakako sedma epizoda serijala, The Force Awakens. Film kojim je redatelj J.J. Abrams rebootao franšizu deset godina nakon Revenge of the Sith, radnjom je postavljen tri desetljeća nakon pada Imperija, a mimo akcije, glavni lajtmotiv radnje je potraga za Lukeom Skywalkerom koji svih tih godina živi u tajnosti na zabačenom planetu.

Uslijedila je osma epizoda, The Last Jedi, koju je režirao Rian Johnson, koja se nastavila radnjom na The Force Awakens te je završila 2017. godinu kao najgledaniji film s najvećom zaradom na kino blagajnama. Disney, svjestan uspjeha, ali i potencijala franšize, najavljuje još hrpu novih Star Wars projekata. Kako biste se lakše snašli u svemu novome što je najavljeno, donosimo vam popis svih zasad najavljenih Star Wars filmova.

Solo: A Star Wars Story

Već se dugo najavljuje film u kojem ćemo saznati povijest Hana Sola, najkarizmatičnijeg intergalaktičkog švercera. Iako se zna malo detalja o samoj radnji, obzirom da je među dosadašnjim Star Wars filmovima ovaj držan u najvećoj tajnosti, trebali bismo saznati kako je Han Solo postao takva faca. Između ostalog, film će nam otkriti kako se upoznao s Chewbaccom, o kojoj se okladi radilo s Landom Calrissianom u kojoj je osvojio legendarni Millennium Falcon, te kako je s njim odradio čuveni Kessel run u samo 12 parseca.

Otkad je najavljen, Han Solo film je nizao probleme. Najprije su smijenjeni redatelji Phil Lord i Chris Miller zbog, kako je studio izjavio, kreativnih nesuglasica sa scenaristom Lawrenceom Kasdanom, koji je za izvornu trilogiju napisao scenarije za The Empire Strikes Back i Return of the Jedi. Potom je u redateljski stolac zasjeo dvostruki oskarovac Ron Howard, koji je nanovo snimio većinu filma i potrošio dvostruko više novaca, no tu nisu prestali svi problemi.

Producenti su bili toliko razočarani audicijom Aldena Ehrenreicha, kojeg su prethodni redatelji Lord i Miller izabrali za ulogu mladog Hana Sola, da su unajmili učitelja glume da mu pomogne prenijeti na film ono što novi redatelj Ron Howard od njega želi. Osim Ehrenreicha ćemo u filmu o Han Solu gledati khaleesi Emiliju Clarke, Woodyja Harrelsona, Paula Bettanyja i Thandie Newton. Solo: A Star Wars Story je najavljen za 25. svibnja.

Star Wars: Episode IX

Sukob Rey i Kyla Rena screenshot

Kao i film o Han Solu, deveta epizoda Star Warsa je dosad bila označena velikim problemima. Izvorno je kao redatelj bio zaposlen Colin Trevorrow, redatelj vrlo uspješnog Jurassic Worlda iz 2015. No Lucasfilm producenti nisu bili zadovoljni s preradama scenarija na kojima je Trevorrow inzistirao, a dodatni problem se pojavio nakon tragične smrti Carrie Fisher, zbog čega su scenaristi morali promijeniti većinu priče.

Režije se ponovno prihvatio J.J. Abrams, zaslužan za uspjeh reboota franšize svojim Force Awakens koji je zaradio nešto preko dvije milijarde dolara. Abrams je također napisao novi scenarij u suradnji s Chrisom Terriom, scenaristom Arga i Batman v Superman.

Deveta epizoda Star Warsa najavljena je kao posljednja u priči o Lukeu Skywalkeru. U nju su ušli neki novi likovi, među kojima se ističe Rey, a zasad je vjerojatno da će to biti zadnji puta da ćemo je gledati u Star Wars filmu, obzirom da je Daisy Ridley koja ju je do sada glumila izjavila da će to biti njezin posljednji film u franšizi. Sve detalje o radnji i likovima ćemo saznati 20. prosinca 2019. kad bi film trebao stići u kina.

Obi-Wan Kenobi film

Ewan McGregor kao Obi-Wan Kenobi screenshot

Nakon prvog Star Wars spinoffa, vrlo uspješnog Rogue One kojeg su mnogi proglasili najboljim Star Wars filmom, Disney nastavlja štancati dodatne spinoffe. Najavljen je tako i film o Obi-Wan Kenobiju.

Kao i svi dosadašnji Star Wars filmovi, i ovaj je obavijen velom tajne. Postoje naznake da bi ulogu Obi-Wana mogao reprizirati Ewan McGregor, koji ga je glumio u Lucasovoj prequel trilogiji, ali još ništa nije službeno potvrđeno. Film bi trebao režirati Stephen Daldry, poznat po filmovima Billy Elliot, Sati i Žena kojoj sam čitao, a s Lucasfilm timom trebao bi sudjelovati i u izradi scenarija.

Postoje samo spekulacije, no čini se da bi se film trebao baviti Obi-Wan Kenobijem u periodu od dvadeset godina između radnje filmova Revenge of the Sith i New Hope, za koje vrijeme Obi-Wan postaje pustinjak na zabačenom Tatooineu i promatra razvoj mladog Lukea Skywalkera. Snimanje filma trebalo bi startati početkom 2019.

Boba Fett film

Boba Fett screenshot

Boba Fett je snalažljivi lovac na glave koji je poznat po tome što je uspio pratiti Han Sola do Cloud Cityja, te omogućio Darth Vaderu da zarobi poznatog švercera i isporuči ga intergalaktičkom gangsteru Jabbi The Huttu.

Boba Fett je očiti zlikovac, koji radi za Darth Vadera i Jabbu The Hutta, no unatoč tome i činjenici da se pojavljuje u svega par scena u filmovima, postao je izuzetno popularan među fanovima. Dovoljno tome u prilog govore i filmići koje su napravili fanovi o tome kako je Boba Fett preživio pad u usta gigantskom pješčanom crvu sarlaccu u poznatoj sceni u Return of the Jedi.

Lucasfilm se već dugi niz godina bavi idejom o Boba Fett spinoffu, dapače 2014. su već angažirali redatelja Fantastic Four reboota Josha Tranka kao redatelja filma o Boba Fettu. Na nesreću, Trank je na filmu o Boba Fettu trebao raditi sa Simonom Kinbergom s kojim je surađivao na Fantastic Four filmu, kada su imali očite i glasne nesuglasice. Zbog toga je Trank odustao od režiranja Star Wars spinoffa.

Film o Boba Fettu ipak ide dalje, a pretpostavlja se da bi u kina trebao stići 2020.

Nova Star Wars filmska trilogija

Rian Johnson AFP

Disney priprema potpuno novu Star Wars trilogiju, koja neće biti vezana uz dosadašnju priču. Nova trilogija će nas upoznati s novim likovima s rubova galaksije kojima se dosadašnji filmovi još nisu bavili.

Redatelj i scenarist prvog dijela nove trilogije bit će Rian Johnson, koji je na sebe skrenuo pažnju kritičara odličnim SF-om Looper, ali i s tri epizode Breaking Bada koje je režirao. No nesumnjivo najveći njegov uspjeh, koji će mu zasigurno pomoći u daljnjoj karijeri i zbog kojeg je zaradio redateljsku ulogu prve epizode nove Star Wars trilogije, je Star Wars: The Last Jedi, koji je sa zaradom od nešto više od milijarde dolara prošle godine bio film s najvećim utrškom na kino blagajnama.

Detalji radnje nove trilogije još nisu objavljeni, no ipak su opovrgnuta nagađanja fanova da bi se novi filmovi mogli nasloniti na radnju Knights of the Old Republic, jedne od najpopularnijih Star Wars kompjuterskih igara.

Još jedan Star Wars filmski serijal

David Benioff i D.B. Weiss AFP

David Benioff i D.B. Weiss, tvorci posljednjih nekoliko godina najgledanije serije Igre prijestolja, uskoro će imati potencijalno još veći projekt. Naime, Disney i Lucasfilm su ih zadužili da napišu scenarij i produciraju novi Star Wars filmski serijal.

Benioff i Weiss će osmisliti priču novog Star Wars serijala koji će se odmaknuti od osnovne priče o Lukeu Skywalkeru, jednako kao i novi, ranije spomenuti projekt za koji je zadužen Rian Johnson. No iz Disneya kažu da Benioff-Weiss trilogija neće imati dodirnih točaka s Johnsonovim filmovima.

Nadalje, Benioff i Weiss bi mogli napraviti prekretnicu u formatu dosadašnje Star Wars franšize, što daje naslutiti samo jedna riječ službene objave, koju su fanovi odmah detektirali kao ključnu. Naime, njihov projekt je najavljen kao filmski serijal, a ne kao trilogija, kao svi dosadašnji Star Wars filmovi.

Benioff i Weiss krenut će snimati prvi film njihovog najavljenog Star Wars filmskog serijala odmah po završetku osme i posljednje sezone Igre prijestolja, koja je najavljena za sljedeću godinu.

Star Wars filmovi o kojima se šuška

Yoda screenshot

Lucasfilm i Disney još nisu ništa službeno potvrdili, no sudeći po napisima po mnogim stranim medijima, izgledan je Star Wars spinoff o Yodi. Ideja im nije toliko luda, obzirom da se još 2013. pisalo o tome da bi Yoda mogao dobiti vlastiti film.

Osim toga, Lucasfilm razmatra i samostalni film o Jabbi The Huttu, iako se radi o jednom od sporednih likova i zlikovaca originalne trilogije, za kojeg je teško pomisliti da bi se gledatelji mogli poistovjetiti s njime i prihvatiti ga kao glavnog junaka filma.

No zasad se radi samo o spekulacijama, a čim se sazna nešto više o najavljenim filmovima, pisat ćemo o tome na Telegramu.