MUO slavi 140. rođendan. Ima novi postav, u njemu je i čuvena fotografija Sanadera koju je snimio Telegramov Vjekoslav Skledar

Zagrebački muzej za umjetnost i obrt sinoć je svečano proslavio godišnjicu i predstavio nove zbirke

FOTO: Vjekoslav Skledar/Vedran Benović, MUO

Zagrebački muzej za umjetnost i obrt u ponedjeljak je proslavio 140. rođendan, između ostalog otvaranjem novouređenih postava zbirki i predstavljanjem izuzetno vrijedne donacije zbirke pret-a-porter i haute-couture mode.

Osim toga otvorena je i izložba posvećena odnosu suvremenog dizajna i obrtništva na čijim je temeljima Muzej i osnovan davne 1880. godine, a predstavljen je i novi stalni postav fotografskih zbirki u koji je uvrštena i čuvena fotografija Telegramovog urednika fotografije Vjekoslava Skledara.

Prije predstavljanja zbirki, uzvanicima se sinoć obratio ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović. Naglasio je kako je u 140 godina Muzej za umjetnost i obrt postao “najznačajniji i najveći hrvatski i zagrebački umjetnički muzej koji je bio i ostao predvodnik i promotor novih pokreta i ideja u svijetu umjetnosti i dizajna”.

Proslava 140. rođendana MUO-a Vedran Benović, MUO

Novi vizualni identitet

Iz Muzeja za umjetnost i obrt pohvalili su se i novim vizualnim identitetom koji su početkom godine predstavili javnosti uz slogan ‘See Art where others don’t’, odnosno ‘Vidi umjetnost tamo gdje ju drugi ne vide’. Time se, objašnjavaju, žele okrenuti budućnosti i najraznolikijim vidovima umjetničkog rada i razvoja te najavljuju niz izložbi kako bi “promicali različite aspekte muzejskih djelatnosti”.

S time su već krenuli kada su predstavili novi postav zbirki fotografije, dizajna, kao i obnovljenih zbirki satova, bjelokosti, metala i zvona, stakla, keramike i mode. Upravo je u zbirci mode prvi put javnosti predstavljena nova donacija modnih primjeraka iz vremena velikih Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuittona koju je Muzeju donirao hrvatsko – britanski baletni umjetnik Jelko Yuresha.

MUO Vedran Benović, MUO

Skledarova fotografija plakata Ive Sanadera

Muzej je također predstavio novi stalni postav fotografskih zbirki koji je tematski podijeljen na cjeline Povijest fotografije u Hrvatskoj kroz tri segmenta: Studijska fotografija, Fotoreportaža i Amaterska fotografija; Fotografija i umjetnička praksa nakon 1960., te Povijest fotografskih tehnika i Fotooprema. MUO je u svoj postav uvrstio i poznatu fotografiju Telegramovog urednika Vjekoslava Skledara, onu predizbornog plakata bivšeg premijera Ive Sanadera iz 2006. godine.

Fotografija našeg urednika fotografije Vjekoslav Skledar

Svakoj od spomenutih cjelina pridružen je i edukacijski dio koji se sastoji od prezentacija i proširenih legendi, a u novom postavu je i filmski program koji će kontinuirano nastajati u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Osim fotografija, tu je i novi postav dizajna u kojem je oko 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna od 1950-ih godina do 2016. godine, a fokusiran je na djelovanje domaćih dizajnerica i dizajnera.

Što se tiče vizualnih komunikacija, pak, uz plakate će biti prikazani i predmeti iz područja oblikovanja knjiga, časopisa, gramofonskih ploča i ambalaže. Produkt dizajn predstavljen je kroz ključne komade namještaja nastalih u hrvatskim tvornicama, male kućanske aparate, proizvode od porculana i stakla, igračke te druge kvalitetno oblikovane proizvode koji su obilježili svakodnevicu tijekom posljednjih sedamdesetak godina.

Od 18. do 23. veljače ulaz je besplatan

Posebnu pažnju muzej je ovog puta posvetio obrtništvu na čijim je temeljima osnovan davne 1880. godine, te je u slavljeničkoj večeri otvorio izložbu MADE IN: Crafts — Design Narratives koja istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalno obrtništvo. Tom su prigodom u Zagreb stigli brojni nagrađivani dizajneri koji su zajedno s kustoskim timom iz Austrije, Slovenije i Srbije, predvođeni Muzejem za umjetnost i obrt i dizajnerskim studijem OAZA, otvorili ovu važnu izložbu koja ostaje otvorena do 8. ožujka ove godine.

MUO Vedran Benović, MUO

Kako bi u proslavu 140. rođendana uključili i javnost, Muzej je u slavljeničkom tjednu, od 18. do 23. veljače organizirao Tjedan otvorenih vrata. Za to vrijeme ulaz je besplatan za sve posjetitelje Muzeja, a organiziran je i poseban program.