Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Na HRT-u uskoro kreće novi povijesni serijal Republika i izgleda da će biti dosta spektakularan

Serija Božidara Domagoja Burića o povijesti Dubrovačke Republike

FOTO: HRT

Završeno je snimanje dogoočekivane HRT-ove igrano-dokumentarne serije Republika. Radi se o novom autorskom projektu redatelja Božidara Domagoja Burića čija će svečana premijera biti u petak 8. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, dok će gledatelji prvu epizodu Republike moći pogledati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije 18. travnja u 20 sati.

Burić se ovog projekta prihvatio nakon snimanja hvaljenog povijesnog serijala Hrvatski kraljevi koji je u međuvremenu postigao i zapažene rezulate na europskoj razini nakon što ga je emitiran na Viasat Historyju, kanalu specijaliziranom za povijesne dokumentarce.

“Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik”, najavio je redatelj nakon pretpremijere koja je u veljači održana u Dubrovniku, gradu u kojem je i sam odrastao.

Prizor iz serije: Dubrovačka karaka uplovljava u englesku luku Margate
Prizor iz serije: Dubrovačka karaka uplovljava u englesku luku Margate HRT

Dubrovačka Republika, povijesni fenomen

Republika je zamišljena kao cjelina sastavljena od 6 pedesetominutnih epizoda, a svaka od njih bavit će se nekim od mnogih segmenata života Dubrovčana; što poznatih, što nepoznatih. “Da bi se prikazala dubrovačka povijest, trebalo bi najmanje 40 epizoda”, rekao je Burić pred nekoliko godina Večernjem.

“No, napraviti ogroman broj epizoda na vrhunskoj produkcijskoj razini bio bi pretežak pothvat i za sam Hollywood. Stoga sam se odlučio koncentrirati na najbitnije, ali istodobno uz puno zanimljivih i nepoznatih detalja iz dubrovačke povijesti”, nastavio je.

autor serije Božidar Domagoj Burić
autor serije Božidar Domagoj Burić PIXSELL

Koliko značajno mjesto fenomen Dubrovačke Republike zauzima unutar domene svjetske povijesti dokazuje i činjenica da je povjesničari svjetskog glasa poput Robina Harrisa, stručnog suradnika na projetu i bivšeg savjetnika Margaret Thatcher, smatraju svjetskim fenomenom.

“Ne postoji nigdje u svjetskoj povijesti primjer jedne tako male države koja je toliko dugo i uspješno živjela. I ne samo živjela nego i napredovala te čak utjecala na sudbinu cijeloga kontinenta”, tvrdi Burić.

Povijest Dubrovnika u šest epizoda

Kroz 6 epizoda imat ćemo tako prilike vidjeti kako je Dubrovačka Republika nastala u 14. stoljeću, pratit ćemo njezin razvoj i upoznati glavne političke, intelektualne i umjetničke aktere, a svjedočit ćemo i njezim kraju kad je uslijed Napoleonova prodora prestala postojati kao međunarodni subjekt.

Prizor iz serije: Osuđenik na Orlandovu stupu
Prizor iz serije: Osuđenik na Orlandovu stupu HRT

Već u drugoj epizodi redatelje će gledatelje upoznati sa svakodnevnim životom ljudi koji uključuju elemente kulture stanovanja, gradnje i medicinu, ali i javne ustanove poput krčmi i bordela. No, sve će se to promijeniti nakon što 6. travnja 1667. Dubrovnik pogodi razorni potres koji je taj grad gotovo potpuno uništio.

U kasnijim epizodama težište će biti na temama poput pravnog sustava Republike, diplomacije, ali i špijunaže. Malo je, naime, poznato da je Dubrovnik u 16. i 17. stoljeću bio najvažnije europsko obavještajno čvorište. Pred sam kraj serijala autor je gledatelje odlučio upoznati s najvažnijim likovima iz dubrovačke povijesti: Ruđerom Boškovićem, Marinom Držićem, Marinom Getaldićem, Lukom Sorkočevićem i Benediktom Kotruljem.

Prizor iz serije: Dubrovačka ulica u 16. stoljeću
Prizor iz serije: Dubrovačka ulica u 16. stoljeću HRT

Ogroman projekt HRT-a

“Na seriji Republika radilo je gotovo tisuću marljivih ljudi”, kaže scenarist i redatelj serije Božidar Domagoj Burić. A da je u projekt uložen golemi trud dokazuju i činjenica da je sašiveno na stotine povijesno točnih kostima, a tu su i sati rada na kompjuteru kako bi se što točnije reproducirali povijesni interijeri i eksterijeri te prikazale povijesne bitke.

Prizori iz serije: Dubrovački brodovi
Prizori iz serije: Dubrovački brodovi HRT

“Jedini cilj projekta bio je hrvatskim i stranim gledateljima ponuditi vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti”, kaže Burić koji je na ovom hvale vrijednom visokubudžetnom serijalu surađivao s producenticom Marijom Kosor, montažerom Dubravkom Prugovečkim, direktorom fotografije Brankom Cahunom, kostimografkinjom Jasnom Zvonković i majstoricom maske Snježanom Gorup.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu