Na jesen se počinje prikazivati BBC-eva povijesna mini serija o uroti Guya Fawkesa da raznese britanski Parlament

Glumit će Kit Harington i Liv Tyler

FOTO: BBC

Britanski BBC ove će jeseni prikazati trodjelnu povijesnu mini seriju Gunpowder s Kitom Haringom iz Igre prijestolja i Liv Tyler u glavnim ulogama. Serija će biti spoj trilera i akcije, a prikazat će događaje oko Urote baruta, tj. poznatog pokušaja Guya Fawkesa da digne u zrak britanski Parlament.

Guy Fawkes bio je predvodnik katoličkih ekstremista koji su 1605. planirali bombaški napad na zgradu Parlamenta s namjerom da ubiju kralja Engleske i Škotske Jamesa I, njegovu obitelj i većinu protestanske aristokracije. Cilj zavjere bio je pokrenuti pobunu koja će zahvatiti cijelu zemlju i s vlasti maknuti protestantske vođe te uspostaviti katoličko kraljevstvo.

Gledat ćemo poznatu glumačku ekipu

Fawkes je uhićen taman kad se spremao zapaliti fitilj u noći 5. studenog. Kralj je spašen, urota je propala, a sljedećih godina su stanovnici Londona počeli obilježavati taj događaj paljenjem krijesova. Ta tradicija se održala do danas diljem Velike Britanije. Značajan podsjetnik na taj događaj bio je film V for Vendetta iz 2005. nastao prema stripu Allana Moorea u kojem je Hugo Weaving noseći masku Guya Fawkesa također pokušao raznijeti Parlament u svrhu rušenja vlasti.

Kit Harington utjelovit će Roberta Catesbya, jednog od glavnih pomoćnika Guya Fawkesa. Samog Fawkesa će glumiti Tom Cullen poznat po ulozi u Downton Abbey. Liv Tyler će biti Catesbyjeva rođakinja Anne Vaux koja se našla upletena u urotu, a njima nasuprot će se naći Mark Gatiss (Tycho Nestoris iz Igre prijestolja) kao Robert Cecil, kraljevski špijun uvučen u igru mačke i miša s urotnicima.

Autumn Is Coming

Autumn is coming.Kit Harington stars as Robert Catesby in our brand new three-part drama #Gunpowder. Coming soon to BBC One.

Gepostet von BBC One am Sonntag, 27. August 2017