Nacionalna galerija u Londonu promijenila ime Degasove slike. Više nije 'Ruske' nego 'Ukrajinske plesačice'

'Naslov slike bio je predmet rasprave već dugi niz godina i novi naslov ima pokriće u znanstvenoj literaturi'

FOTO: Wikimedia

Londonska Nacionalna galerija, nakon brojnih negodovanja Ukrajinaca, promijenila je ime slike Ruske plesačice Edgara Degasa u Ukrajinske plesačice, izvještava The Guardian. Crtež pastelnih boja, nastao je 1899. godine i prikazuje figure savijene u pokretu dok izvode tradicionalni ukrajinski ples. Kosu plesačica krase plave i žute vrpce, tradicionalne nacionalne boje Ukrajine.

“Naslov slike bio je predmet rasprave već dugi niz godina i novi naslov ima pokriće u znanstvenoj literaturi”, kazao je glasnogovornik Galerije za The Guardian. S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, “galerija je smatrala da je ovo prikladan trenutak da ažurira naslov slike kako bi bolje odražavao temu na slici”.

U vrijeme Degasovih crteža Ukrajina je bila dio Ruskog carstva

Ukrajinske plesačice, koje trenutno nisu izložene, prikazuju skupinu plesačica koje je, kasno u životu, Degas, najpoznatiji po prikazima uspravnih balerina, vidio kako nastupaju u Parizu. Vjerojatno ih je susreo u Moulin Rougeu i Folies Bergereu, piše Artnet. Tradicionalne narodne nošnje seljačkih plesačica i duga kosa s vrpcama nadahnule su Degasa da ih nacrta, kako je opisao, u “orgijama boja”.

Ukrajinsko nasljeđe i kultura često se pogrešno označavaju, kao rezultat duge povijesti okupacije istočnoeuropskih susjeda. U vrijeme Degasovih crteža Ukrajina je bila dio Ruskog carstva. Počevši od osamdesetih godina devetnaestog stoljeća, Aleksandar III provodio je politiku “rusifikacije“ koja je nastojala izbrisati nacionalne pokrete i potaknuti zajednički ruski identitet.

Poziv za preispitivanje djela ukrajinske umjetnosti

“Malo tko može razaznati, u mainstream medijima, je li djelo nastalo u Ukrajini, Gruziji, Estoniji ili Sovjetskom savezu”, piše Hyperallergic prošlog mjeseca. Ukrajinci su posljednjih godina ponovno potvrdili svoj kulturni identitet govoreći ukrajinski i prihvaćajući lokalne tradicije, Putin je stalno osuđivao te napore, opisujući ukrajinski jezik kao jezik seljaka, tvrdeći da je Ukrajinu stvorila Rusija.

Prelazak na kulturološki osjetljiv naslov potaknuo je poziv drugim institucijama da preispitaju djela ukrajinske umjetnosti koja posjeduju. Homogenizacija ukrajinske i ruske kulture u svjetskim muzejima daje Putinu prednost u pokušaju da uskrsne SSSR, objavio je Der Spiegel.

Metropolitan Museum i Museum of Fine Arts, iz Houstona, u svojim zbirkama imaju pastelne Degasove crteže označene kao ruske plesačice. Još nisu odgovorili na upite Artneta o mogućem preimenovanju slika.