Nacionalni muzej u Libanonu upravo je izložio važne sarkofage i mumije koje nitko nije vidio desetljećima

Otkrivene su rijetke mumije, prvi put je otvoren podrum muzeja

A picture taken on October 13, 2016, shows naturaly preserved mummies, found in the caves of Qadisha valley in the Lebanese mountains and dating back to 1283 A.D., on display in the newly inaugurated basement section of Beirut's National Museum. 
The National Museum of Beirut has a collection of 31 anthropoid sacrophagi, the most important single collection of this type in a museum today. These sacrophagi were built in Sidon workshops between the 6th and the 4th century B.C. / AFP PHOTO / JOSEPH EID / RESTRICTED TO EDITORIAL USE / COURTESY OF BEIRUT NATIONAL MUSEUM
FOTO: AFP

Beirutski Nacionalni muzej po prvi put u četrdeset godina otvorio je svoj podrum u kojem se nalazi nevjerojatna količina izložaka pogrebne umjetnosti, uključujući i najveću svjetsku kolekciju čovjekolikih sarkofaga, piše France 24.

Nova izložba sastoji se od 520 izložaka koji datiraju od paleolitika pa sve do Osmanskog carstva. Neke od izložaka javnost još nikada nije vidjela, dok drugi nisu izlagani od sedamdesetih.

Prvi put otvorili podrum

Muzej je bio zatvoren jer se nalazio na prvoj crti za vrijeme Libanonskog građanskog rata od 1975. pa sve do 1990. godine. ”Ovo je lekcija o hrabrosti i nadi zato što danas, nakon 41 godinu, napokon možemo primati posjetitelje na sva tri kata,” rekla je direktorica muzeja Anne-Marie Maila Afeiche.

Muzej je obnovljen od štete nastale granatiranjem još devedesetih, ali ovo je prvi put da je za posjetitelje otvoren i podrum u kojem su izloženi prekrasni i vrlo važni eksponati, poput dijela rimskog sarkofaga koji prikazuje mit o Ikaru i podzemne grobnice s prikazima iz grčke mitologije pronađene u blizini Tira.

Planira se gradnja novih muzeja

Svi su izlošci pronađeni u Libanonu, koji je iznimno bogat baštinom i artefaktima. ”Strašno nam je važno da javnosti pokažemo povijesnu baštinu koja pripada Libanonu i cijelom čovječanstvu,” kaže Afeiche. Možda najzanimljiviji eksponati su tri do sada nikad pokazane mumije koje su još 1989. pronašli spiljari u dolini Quadisha.

Italija je projekt obnove muzeja i otvaranja podruma pomogla sa više od milijun eura i stručnošću glavnog arheologa Antonia Giannarustija. Čak i sada, kada je otvoren podrum, postoji još eksponata za koje nije bilo mjesta, tako nadležno ministarstvo planira gradnju novih muzeja u Beirutu, Sidonu i Tiru.