Najavljen je veliki baletni spektakl u Puli; Glembajevi na otvorenom, na otočiću Katarina

Balet zagrebačkog HNK u petak će biti izveden na otočiću Katarina

Baletna predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu “Gospoda Glembajevi” 29. lipnja bit će izvedena u pulskom kompleksu Katarina Monumenti, a sav prihod od kupljenih ulaznica namijenjen je nabavci triju medicinskih uređaja za pedijatrijski odjel Opće bolnice Pula, najavljeno je na konferenciji za novinare u Puli.

Krešimir Raguž, član uprave Kermas grupe koja je omogućila ovo gostovanje, istaknuo je kako je sve spremno za veliki kulturni spektakl u prostoru nekadašnje vojne zone. “Radovi su u punom jeku i sve će biti spremno za baletni spektakl koji će u petak prvi put biti izveden na otvorenom. Što se tiče samog prostora, namjerno smo ostavili bivše vojarne netaknutim kako bi Puležani mogli vidjeti kako je ovaj desetljećima zabranjeni prostor zaista izgledao.

Ta transformacija ili demilitarizacija otoka Katarine koja će svoju kulminaciju doživjeti izvedbom baleta, simbolički će označiti kraj jedne ere i početak novog života ovog dijela Pule. Baletna papučica zamijenit će vojničku čizmu”, rekao je Raguž te izrazio zadovoljstvo što se cijeli prihod od ulaznica usmjerava prema županijskoj bolnici u Puli.

Radovi na pripremi pozornice

Oprema za dječje pacijente

Ravnateljica OB Pula Irena Hrstić izrazila je zadovoljstvo humanitarnom dimenzijom baleta. “Iznimno me veseli što postoje zainteresirani pojedinci i tvrtke koji žele pomoći bolnici u opremanju, a posebice sam zadovoljna činjenicom da sredstva idu za Odjel pedijatrije, za naše najmlađe sugrađane”, kazala je Hrstić.

Govoreći o uređajima koje se planira nabaviti, voditeljica Odjela pedijatrije Mariela Miletić Janjušević kazala je da je riječ o modernim uređajima važnim za najmlađe pacijente. Planira se nabaviti holter EEG za 24-satno snimanje moždane aktivnosti, koji je važan primarno za dijagnosticiranje epilepsije kod najmlađih, monitor vitalnih funkcija te dječji defibrilator.

Nagrađeni balet Lee Mujića

Pročelnica odjela za kulturu grada Pule Jasmina Nina Kamber najavila je kako će svim gledateljima baletne predstave biti omogućen besplatni prijevoz, dodavši kako je riječ o plemenitom, humanom cilju. “Ovo se djelo prvi put izvodi na otvorenom, to je svojevrsna demilitarizacija kulturom”, rekla je Kamber.

Osim Kermasa, tvrtke u vlasništvu Danka Končara, projektu se pridružio i Tele2. Balet “Gospoda Glembajevi” premijerno je izveden prošle godine u zagrebačkom HNK. Koreograf, redatelj i autor libreta za balet nastao po drami Mirslava Krleže je Leo Mujić, scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a u predstavi nastupaju Guilherme Gameiro Alves kao Ignac Glembay, Natalia Kosovac kao barunica Castelli, Takuya Sumitomo kao Leone Glembay i ostali članovi ansambla Baleta HNK.