Najbolji hrvatski dokumentarci naći će se u programu nadolazećeg Liburnia Film Festivala

Organizatori ističu veliki broj debitanata kojima se pružila prilika za sudjelovanjem

Festival hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia, izabrao je najbolje hrvatske dokumentarce za svoje je 13. izdanje koje će se održati od 25. do 29. kolovoza u Ičićima kraj Opatije. Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

“Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima”, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić.

Među ostalim Sertić je najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, “Pravda” (u produkciji HRT-a), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu. Svjetsku premijeru imat će i “Lila” debitanta Igora Bogdanovića, u kojem naslovnu ulogu ima još nerođena djevojčica, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno će se prikazati i “Staklene oči” Marija Papića, o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Nagrade dodjeljuju struka i publika

“Posebno nam je važno pružiti priliku debitantima. Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš ‘Višak popušim sam’, studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić ‘Granje i korijenje’, a Vjekoslav Gašparović predstaviti će samostalnu produkciju ‘S vama kroz život’“, naveo je Sertić.

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost, a to je “Pismo za Ohio” delničkog autora Rasima Karalića. Hrvatsku festivalsku premijeru imat će i “Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv.

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu.