Najnedostupnija spiljska umjetnost na svijetu pronađena je Kolumbiji

Prethistorijski crteži na ogromnim stijenama nedavno su snimljeni po prvi put

FOTO: Rodrigo D

Mike Slee, britanski autor dokumentarnih filmova o prirodi i divljini, nedavno se vratio iz jedne od najteže dostupnih regija na svijetu s nevjerojatnim snimkama drevne spiljske umjetnosti paleolitika, koja nikad dosad nije bila ni snimljena, ni fotografirana.

Do jednog područja u Kolumbiji toliko ogromnog i izoliranog da s nekim plemenima koja tamo žive nikada nije uspostavljen kontakt, Mike Slee morao je doći helikopterom kako bi snimio na stotine crteža lovaca i životinja, za koje se vjeruje da su stvorene prije više tisuća godina. Redatelj je rekao: “Naša filmska ekipa snimala je posvuda po Kolumbiji, a snimatelj Francisco Forero Bonell otkrio je ove fascinantne crteže i snimio ih za moj film.”

Ti izvanredni crteži među ostalim uključuju prikaze jaguara, krokodila i jelena. Nacrtani su crvenom bojom na površinama monumentalnih okomitih stijena u nacionalnom parku Chiribiquette, području velikom 12,000 četvornih kilometara i zaštićenom od strane Unescoa. Cijeli nacionalni park još uvijek je vrlo slabo istražen, a postoje također crteži koji prikazuju ratnike ili lovce tijekom plesa ili slavlja. “Riječ je o zemlji na koju je vrijeme zaboravilo”, izjavio je Slee za britanski tjednik The Observer.

Divlja regija Cerro Campana

Dosad nije bilo značajnijih izvješća o prethistorijskoj spiljskoj umjetnosti u tom području, koje je poznato i kao Cerro Campana te zauzima velik dio središnje Kolumbije. Iako su slični crteži ranije pronađeni i fotografirani drugdje u regiji zvanoj Chiribiquete, ovu konkretnu umjetnost pronađenu u Cerro Campani još zaista nikada nisu ugledale oči bijelaca, niti snimili njihovi uređaji. Mike Slee morao se koristiti helikopterom kako bi došao do željenog područja, jer je teren vrlo neprohodan zbog grubih stijena i negostoljubive vegetacije, visokih brda i čitavih kula od drevnoga kamena.

Slee je opisao umjetnost gotovo kao kapelicu u potpunoj divljini. “Ljudi koji su ovdje nekoć živjeli ostavili su naslikana svjedočanstva o svojoj ljubavi i poštovanju prema prirodi”, rekao je. “Kada sam prvi put vidio crteže, iskreno, osjetio sam bliskost s umjetnicima. U crtežima su nastojali i uspjeli uhvatiti moć, eleganciju, dušu i esenciju životinja. Da, možda su to činili kako bi sutradan imali uspješniji lov, no očito je riječ o vrlo pažljivom promatranju kroz umjetničku optiku, što rade i suvremeni fotografi i filmaši kada se upuštaju u dugotrajno snimanje u divljini”.

Novi film samo o spiljskoj umjetnosti

Posljednje tri godine Slee je istraživao Kolumbiju kako bi snimio film “Kolumbija: divlja magija”, koji će se u kinima početi prikazivati sljedeće godine. Fokus filma je na prikazivanju spektakularne tropske divljine ugrožene štetnim ljudskim djelovanjem. Sveobuhvatne snimke iz zraka i detaljni krupni kadrovi otkrivaju pejzaž pun kanjona i pećina, jezera i laguna, rijeka i masivnih stijena, pokazujući veliku raznolikost okoliša i ekosustava, s mnogo endemskih vrsta životinja i biljaka, uključujući ugroženog jaguara.

Film producira britanska kuća Off The Fence, a bit će besplatno distribuiran u školama diljem Kolumbije, kao i u kinima, kako bi sami žitelji Kolumbije stekli više znanja o dijelovima svoje zemlje koje podhitno treba snažnije zaštiti. Mike Slee se nada vratiti u Kolumbiju kako bi snimio još jedan dokumentarac posvećen isključivo spiljskoj umjetnosti, jer zna da je njegova ekipa ovaj put tek zagrebala površinu.

Izvor: The Observer