Najnoviji YouTube viralni hit je indijska obrada hita Michaela Jacksona. Jasno nam je i zašto

Cijela Indija oduševljena je načinom na koji su mladi glazbenici obradili stare klasike

Za one koji nisu upoznati, mash-up je nova pjesma nastala kao spoj dviju već postojećih. Može biti riječ o tipu mash-upa u kojem se vokali jedne pjesme spajaju s instrumentalnom podlogom druge, a postoji i varijanta u kojoj se kombiniraju vokalne dionice dviju odabranih pjesama. Postoji doslovno bezbroj takvih bućkuriša na internetu. Većina je dosadna, predvidljiva ili prosječna, no svako toliko pojavi se neka naizgled sasvim nespojiva kombinacija koja ispadne odlično.

Jedan od takvih genijalnih spojeva pojavio se ovog tjedna online. U njemu je klasik Michaela Jacksona iz 1979., “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” spojen s bolivudskim hitom “Chaiyya Chaiyya”. Ta stvar se prvi put pojavila u filmu “Dil Se” iz 1998. u kojem glumi Shah Rukh Khan, jedan od najpoznatijih indijskih glumaca. Osam godina kasnije tu je istu pjesmu Spike Lee iskoristio za uvodnu i odjavnu špicu svog filma “Inside Man”, u kojem glumi Denzel Washington.

Ovaj mash-up nije samo rezultat softverskog kombiniranja postojećih vokala nego je riječ o nanovo snimljenoj pjesmi. Do njena nastanka došlo je prije dva mjeseca kad su se američki glazbenici Kurt Hugo-Schneider, Sam Tsui i Shankar Tucker našli s indijskom pjevačicom Vidyaom Iyer na sajmu Youtube fanova u Mumbaiju. Odmah je pala ideja da snime suradnju, a potom je u istom gradu nastao i spot. Čim su ga objavili na internetu, tvitao ga je Shah Rukh Khan i u roku od sekunde video je postao viralan – u samo nekoliko dana skupio je gotovo pola milijuna pogleda.

Na Hugo-Schneiderovu popularnom Youtube kanalu može se pronaći njegova produkcija za razne izvođače, uključujući i vokalista Tsua, čiji je stil pjevanja sličan onom Kralja popa. Ovo nije prvi put da pjesme Michaela Jacksona dobivaju indijski štih. Lani je Bombay Flip Project prepjevao njegov posthumni singl “Love Never Felt So Good”.