Nekad je nužno odabrati stranu

Najpopularniji bliskoistočni bend dobio je doživotnu zabranu nastupa u Jordanu jer se bori za ljudska prava

Mashrou' Leila libanonski je bend kojeg zovu soundtrackom Arapskog proljeća

(From L) Haig Papazian, Hamed Sinno (R) and Ibrahim Badr of Lebanese alternative rock band Mashrou' Leila perform on stage at the 39th "Le Printemps de Bourges" rock and pop music festival in Bourges, central France, on April 26, 2015. AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
FOTO: AFP

Poznatom libanonskom bendu Mashrou’ Leila zabranjen je nastup u Jordanu zbog seksusalne orijentacije pjevača benda. Beirutski bend poznat je, inače, po svojim kontroverznim tekstovima koji se bave temama homoseksualnosti, rodne ravnopravnosti te političkih i vjerskih sloboda. Mnogi ih opisuju kao “soundtrack Arapskog proljeća”.

Dečki iz Mashrou’ Leile trebali su 29. travnja nastupiti u Ammamu, svojoj zadnjoj postaji na Bliskom istoku prije no što se zapute na turneju po Sjevernoj Americi. No par dana prije održavanja tog koncerta obaviješteni su da su jordanske vlasti odlučile zabraniti njihov koncert.

Na svom službenom Facebook profilu objavili su da je dozvola za održavanje njihovog koncerta službeno povučena zbog toga što je jordansko ministarstvo turzima smatralo da je mjesto na kojem se koncert trebao održati dio zaštićeni spomenik kulture, iako je Mashrou’ Leila na toj istoj lokaciji prethodnih godina održao već tri koncerta.

Dobili su doživotnu zabranu nastupanja u Jordanu

“Ova priča je, neslužbeno, mnogo kompleksnija. Neslužbeno smo obaviješteni da je do ove nagle promjene mišljenja došlo zbog direktnog uplitanja vlasti. Došli smo do saznanja da su vlasti izvršile politički pritisak i time pokrenule lanac događaja koji je u konačnici rezultirao povlačenjem dozvole za izvođenje našeg koncerta.”

https://twitter.com/haigpapa/status/725035187210358784?ref_src=twsrc%5Etfw

“Također, neslužbeno smo obaviješteni da zbog naših političkih i vjerskih uvjerenja te angažmanu za rodnu jednakost i seksualne slobode više nikad nećemo smjeti svirati nigdje u Jordanu”, stoji u priopćenju benda.

Podrška jordanskih fanova Mashrou’ Leili

Bend Mashrou’ Leila oformljen je 2008. godine na Američkom sveučilištu u Beirutu i otad je izdao četiri studijska albuma. Pjevač benda Hamed Sinno (28) jedan je od najkativnijih boraca za LGBT prava na Bliskom istoku. Njegova majka rodom je Jordanka što tu zemlju čini “formativnim dijelom njegova identiteta i pisanja”, kako stoji u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Nakon povlačenja dozvole za održavanje koncerta Mashrou’ Leile njihovi su fanovi svoje nezadovoljstvo počeli izražavati na Twitteru koristeći hashtag #LeilaInAmman.

Izgon iz Jordana zbog borbe za ljudska prava

Dečki iz Mashrou’ Leile poručili su, inače, da u Jordanu žive neki od “neki od najtolerantnijih, najljepših i najljubaznijih ljudi” koje su imali prilike upoznati, A dodali su i da je Jordan “jedino mjesto na kojem mogu svirati za svoju mnogobrojnu palestinsku publiku”.

“Osuđujemo sustavni progon glasova političkih disidenata. Osuđujemo sustavni progon zagovornika seksualnih i vjerskih sloboda. Osuđujemo cenzuru umjetnika svugdje na svijetu.”