Slavna Mozartova opera uskoro premijerno na pozornici HNK-a u Zagrebu. 'Così fan tutte' stvara međunarodni autorski tim

Opera u kojoj Mozartova glazba doseže svoje najduhovitije, najšarmantnije i najljepše trenutke

FOTO: Novković

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča u Ljubljani premijerno će u petak, 9. veljače izvesti Mozartovu operu “Così fan tutte”.

Pod ravnanjem maestra Valentina Egela i u režiji Alessija Pizzecha priču o ženskoj vjernosti ispričanu kroz Mozartovu glazbenu partituru na pozornici zagrebačkoga HNK-a izvest će mladi solisti uz Orkestar i Zbor Opere HNK u Zagrebu.

Mladi solisti

“Così fan tutte” posljednja je opera koju je Mozart skladao u suradnji s libretistom Lorenzom da Ponteom. Vjeruje se kako mu je sam austrijski car Josip II. predložio da sklada operu na temu ženske vjernosti. Iako ova opera nije u prošlosti svrstavana među Mozartove vrhunce, u dvadesetom stoljeću postala je nezaobilazni dio repertoara svih velikih svjetskih opernih kuća.

“Upravo u operi ‘Così fan tutte’ Mozartova glazba je, prema mišljenju mnogih, dosegnula svoje najduhovitije, najšarmantnije i najljepše trenutke. Važno je naglasiti kako u ovome projektu sudjeluju redom naši mladi solisti koji su postali članice i članovi našeg ansambla u posljednjih godinu i pol dana, kao i članica Opernoga studija, te stipendisti Opere HNK u Zagrebu”, ističe ravnateljica Opere HNK-a u Zagrebu Željka Barišić Pulig.

“Uz sjajan međunarodni autorski tim, sudjelovanje Zbora i Orkestra Opere HNK u Zagrebu, vjerujem da nas čeka još jedna sjajna premijera na pozornici HNK u Zagrebu, a interes publike je izniman”, dodaje.

Uzbudljiva radnja

Radnja počinje u kavani, gdje dva oficira javno izjavljuju kako će im njihove zaručnice biti vjerne. U središtu su dva para – vojni časnici Ferrando i Guglielmo, čije će uloge u premijernoj podjeli preuzeti Filip Filipović i Davor Nekjak, te Emilia Rukavina i Darija Auguštan u ulogama njihovih zaručnica, sestara Dorabelle i Fiordiligie.

Novković

Mladići su potpuno uvjereni u vjernost i vrline svojih voljenih, no njihov stariji i iskusniji prijatelj Don Alfonso, u čijoj ulozi nastupa Marco Bussi, izaziva ih na okladu. U plan je uključena i služavka Despina (Marija Kuhar Šoša). Oficiri se pretvaraju da idu u rat, prerušavaju se, te time pokreću niz intriga kojima će se otkriti razni aspekti ljubavi, zavođenja, koketiranja s prijevarom i smiješnih situacija u kojima saznajemo koliko svako ljudsko biće ima ili nema snage othrvati se prevari.

Je li ženska vjernost uistinu poput ptice feniks — o kojoj se govori, ali je nitko nikada nije vidio — propituje ova Mozartova opera iz 1790. Već sam naslov, ‘tako čine sve’, možda i nudi odgovor na glavno pitanje, stoji u najavi.

Ususret premijeri

Za sve koji žele saznati malo više o ovom djelu, u nedjelju 4. veljače od 11 sati u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se program “Così fan tutte – Ususret premijeri”, u kojem će sudjelovati solisti Opere HNK-a u Zagrebu.

Novković

Publiku će s ovom jedinstvenom Mozartovom operom pobliže upoznati muzikologinje Zdenka Weber i Zrinka Matić, filozofi Nadežda Čačinovič i Luka Boršić, skladatelj i dirigent Berislav Šipuš te redatelj Krešimir Dolenčić, uz moderatoricu Jagodu Martinčević. Ulaz je slobodan.

“Così fan tutte” na repertoaru je i 10., 12. te 14. veljače, kada će se održati Gala izvedba povodom Dana zaljubljenih, uz valentinovske pakete iznenađenja, a operu će se moći pogledati i 17. veljače te 9. ožujka.