Nekad je nužno odabrati stranu

Najskuplja privatna umjetnička kolekcija ikad ide na aukciju, vrijedi oko 500 milijuna dolara

Pripadala je A. A. Taubmanu, kontroverznom vlasniku Sotheby’sa

FOTO: Picasso

Pokojni Adolph Alfred Taubman bio je milijarder optužen za namještanje cijena u vrijeme kad je bio predsjednik aukcijske kuće Sotheby’s, no i sam veliki kolekcionar umjetnina.

A kuća koju je prvo učinio uspješnom, da bi je potom gurnuo u središte skandala ovaj tjedan je objavila da stavlja na aukciju njegovu privatnu kolekciju koja vrijedi nevjerojatnih 500 milijuna dolara. Vjeruje se da će to biti najvrijednija privatna kolekcija koja je ikad stavljena na dražbu.

“Sotheby’s je sretan što može objaviti da će se kolekcija legendarnog kolekcionara, filantropa i biznismena A. Alfreda Taubmana prodavati u seriji aukcija koja počinje ove jeseni u New Yorku”, izjavili su iz kompanije.

Više od 500 svjetskih djela

“Izvanredna kolekcija, koja se sastoji više od 500 djela – od antikviteta do suvremene umjetnosti – je procijenjena na 500 milijuna dolara”, rekli su.

Među umjetničkim komadima nalazi se slika Pabla Picassa (procijenjena između 25 i 35 milijuna), a Williama de Kooninga (između 25 i 35 miljuna dolara), dva djela Marka Rothkoa (između 20 i 30 milijuna)…

Kontroverzni gospodin Taubman umero je travnju ove godine, bila mu je 91 godina. Predsjednik aukcijske kuće bio je od 1983. do 2000. godine, a godinu dana kasnije optužen je za namještanje cijena na aukcijama zbog čega je proveo oko godinu dana u zatvoru, piše Independent.