Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Nakon 11 godina prestaje postojati 2Cellos: 'Skoro sve smo obradili, nemamo više što snimati'

Dvojica violončelista posvetit će se individualnim projektima

23, May, 2022, Belgrade - 2CELLOS, the duo Luka Sulic and Stjepan Hauser held a concert in Stark Afrena as part of their 2CELLOS world tour, which is their last joint tour. Stjepan Hauser, Luka Sulic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

23, maj, 2022, Beograd - 2CELLOS, duo Luka Sulic i Stjepan Hauser odrzao je u sklopu  svetske turneje 2CELLOS, koja im je poslednja zajednicka turneja, koncert u Stark afreni. Photo: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
FOTO: Antonio Ahel/ATAImages 23, maj, 2022, Beograd - 2CELLOS, duo Luka Sulic i Stjepan Hauser odrzao je u sklopu svetske turneje 2CELLOS, koja im je poslednja zajednicka turneja, koncert u Stark afreni.

Hrvatski violončelistički dvojac 2Cellos završio je u subotu navečer nastupe po Španjolskoj u sklopu svoje oproštajne turneje nakon koje će Luka Šulić i Stjepan Hauser krenuti u svoje individualne projekte “jer im je ponestalo materijala za snimanje”.

2Cellos je u subotu navečer održao koncert pred oko 10.000 posjetitelja u Madridu, a u četvrtak je nastupio i u Barceloni.

“Osjećamo da je ovo pravi trenutak da se oprostimo kao duo jer se nalazimo na svojoj najvišoj razini. Bolje se oprostiti kada si gore nego kada si dolje”, izjavio je 35-godišnji Šulić u intervjuu za novine La Vanguardia.

Od obrade Jacksonova hita do nastupa u Kijevu

“Smatramo da smo tijekom ovih više od deset godina puno toga postigli pa je sada došlo vrijeme za prelazak na drugačije projekte koje ima svaki od nas kao glazbenik i osoba”, dodao je.

Duo 2Cellos nastao je 2011. godine kada su Šulić i Hauser, bivši polaznici Muzičke akademije u Zagrebu, nakon dugogodišnjeg sviranja klasične glazbe na violončelima obradili pjesmu “Smooth Criminal” Michaela Jacksona.

Obradom rock i pop pjesama održavali su koncerte po svijetu, a 2018. godine su uoči finala nogometne Lige prvaka odsvirali himnu tog natjecanja na stadionu u Kijevu.

Razilaze se da ne bi upali u umjetničku rutinu

“Naše predstave su prekrasne, velike. Sigurno da individualno više nikada nećemo proživjeti takvo iskustvo, to ‘ludilo’ rock&rolla. No, više nemamo materijala za snimanje, a i također nije preostalo puno kompozicija koje bi dobro zvučale na violončelu. Teško je stoga postići nešto novo”, objasnio je Šulić.

Duo je dosad izdao 6 studijskih albuma.

“Naravno da bi smo mogli nastaviti održavati ovakve spektakle kao 2Cellos, jer ih obožavamo, ali osjetili smo da je trenutak da se naši putevi raziđu te počnemo raditi nešto novo prije nego što kao umjetnici upadnemo u određenu rutinu”, istaknuo je.

Pandemija koronavirusa odgodila oproštajnu turneju

Prije dvije ili tri godine već su razmišljali o oproštajnoj turneji.

“No, počela je pandemija koronavirusa pa smo je odgodili. Znali smo, međutim, da je u svakom slučaju moramo napraviti kako bi smo rekli ‘zbogom’ na odgovarajući način”, rekao je Šulić.

U ponedjeljak će 2Cellos održati koncert u Zagrebu, što bi im trebao biti posljednji nastup u Hrvatskoj. Zagreb je ujedno i posljednja postaja na njihovoj turneji u Europi. “Naši zajednički koncerti su sada poput proslava, u njima se jako uživa, nema pritiska. Sada proživljavamo svoju zadnju rock&roll turneju”, napomenuo je Šulić.

Imaju bolji odnos otkad manje nastupaju zajedno

Tijekom posljednje dvije do tri godine Šulić i Hauser su istovremeno radili na svojim individualnim glazbenim projektima.

“Time naša osobna budućnost više nije bila toliko vezana uz 2Cellos. Stoga je i naš međusobni odnos postao bolji nego ikada jer on ne ovisi o 2Cellosu”, dodao je.

Rekao je da bi jednom voljeli napraviti zajedničku pjesmu s grupom AC/DC, Rolling Stonesima ili Coldplayom.

Inspiraciju za vlastitu glazbu tražit će u raznim žanrovima

Šulić, koji se ispred madridske dvorane Palača sportova (Wizink Center) fotografirao s posjetiteljima, izjavio je da će za vlastitu glazbu inspiraciju tražiti u različitim žanrovima.

“Moja glavna pozadina je, logično, klasična glazba ali obožavam kompozitore nove klasične glazbe, elektronske, kinematografske i također nešto od rock&rolla. Ta kombinacija me inspirira, ali pritom uvijek tražim novi zvuk”, rekao je.

Šulić je zadovoljan svojim individualnim nastupima među kojima i onim u Barceloni godine 2021. s pijanistom Evgenijem Genčevim. “Ne bojim se individualnih nastupa jer će uvijek biti publike. Ne počinjem od nule. A traženje i povećanje publike bit će mi izazov”, zaključio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više