Nakon 30 godina rada čuveni umjetnik, profesor i snimatelj Goran Trbuljak oprašta se od ADU

Za taj povod Trbuljak je organizirao izložbu posvećenu Nikoli Tanhoferu i Anti Babaji

Hrvatski likovni umjetnik i filmski snimatelj Goran Trbuljak, nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu, sa svojim će se studentima i kolegama oprostiti izložbom “Tanhoferu i Babaji”. Bit će prikazan jedan fotografski i jedan filmski rad tog, kako se ističe u najavi, jednog od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika i filmskih snimatelja čija je nastavna i pedagoška djelatnost trajno pridonijela razvoju mnogih generacija hrvatskih filmskih i TV snimatelja.

“Prepoznatljivim, jednostavnim postavom izložbe, profesor Trbuljak pozdravit će se sa studentima i kolegama nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu”, stoji u najavi. Trbuljak je izložbu posvetio Tanhoferu i Babaji, “profesorima koji su me i doveli ovdje”, rekao je. “Kao što su oni gledali kroz prste na sve moje greške, prvo one studentske, a onda i profesionalne, tako i ja sad molim svoje samouke studente da i oni učine isto”, kazao je.

‘Samo loši učenici postaju profesori’

“Neki sensei je rekao ‘Kao da samo loši učenici postaju profesori dok dobri učenici i dalje su dobri učenici’. Rečenica koja mi se učinila intuitivno podesnom za ovaj tekst, ne cilja naravno ni na koga drugogh osim na mene samoga, a možda će mi ova izložba i njen povod, pomoći da je bolje razumijem i malo zažalim što njen pun smisao nisam dokučio ranije”, zaključio je Trbuljak. Izložba se otvara u ponedjeljak u ADU Galeriji f8 u Zagrebu.

Snimatelj, redatelj, likovni umjetnik i sveučilišni nastavnik Goran Trbuljak (1948.) diplomirao je 1972. na grafičkom odsjeku Likovne akademije u Zagrebu, te 1980. na tadašnjoj Akademiji za film, kazalište i TV (danas ADU) na Odsjeku snimanja. Od 1988. godine stalno djeluje kao profesor na toj visokoškolskoj ustanovi. Osim profesionalnog bavljenja filmom i umjetničkom djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije i videa, radio je i kao grafički urednik i urednik fotografije u raznim časopisima u kojima je povremeno pisao i piše o fotografiji, filmu i slikarstvu.