Nakon duge pravne borbe Kafkini manuskripti vraćaju se pravom vlasniku

Originalni Kafkini rukopisi uskoro će postati javno dostupni

FOTO: Wikipedia

Jedan je izraelski sud nedavno konačno donio presudu u slučaju Izrael protiv Eve Hoffe. Oni su sporili oko pitanja vlasništva nad vrijednim manuskriptima Franza Kafke. Gospođa Hoffe tako sada mora te rukopise predati izraelskoj Nacionalnoj knjižnici koja se nalazi u Tel Avivu.

Kafka je umro 1924. godine, a većina je njegovih djela objavljena posthumno. Poznata je priča da je Kafka sve svoje zapise prepustio svom prijatelju Maxu Brodu i da mu je naložio da ih nakon njegove smrti sve mora uništiti. Dakako da Brod to nije učinio. On je te Kafkina djela ponio sa sobom kad je 1939. pobjegao u Palestinu.

Max Brod preminuo je 1968. godine, a Kafkinu kolekciju koja je uključivala i neka neobjavljena djela oporučno je ostavio svojoj tajnici, Esther Hoffe. Ona se trebala pobrinuti za to da sva djela budu objavljena i da se nakon njezine smrti ta kolekcija pohrani u nekoj prikladnoj instituciji. Esther se također oglušila na Brodine zahtjeve pa je nakon svoje smrti zbirku prepustila svojim kćerima.

Početak pravne bitke

Jedna od Estherinih kćeri, Eva, 2008. godine pokrenula je sudsku parnicu tvrdeći da ona jedina može polagati pravo na vlasništvo Kafkine zbirke. Sud je još 2012. takve zahtjeve odbacio, a prošli je tjedan, nakon sporenja pred svim sudskim instancama kojima izraelsko pravosuđe raspolaže, takva odluka postala pravomoćna.

Inače, obitelj Hoffe do ovog je trenutka Kafkine zapise držala pohranjene u sefu jedne banke. Dio kolekcije u jednom je trenutku čak i prodala, a otkupio ga je Njemački književni arhiv u Marbachu.

Sud je prihvatio argument Nacionalne knjižnice da je Brodova posljednja želja bila da se njegovo životno djelo, njegovo materijalno naslijeđe, u svojoj cijelosti povjeri skrbi nekog javnog arhiva. Izraelska Nacionalna knjižnica odmah je najavila da će ono što je od Kafkinih djela ostalo biti digtalizirano i objavljeno na internetu kako bi se na taj način ova iznimno vrijedna zbirka učinila dostupna cijelom svijetu.