Nakon ovih Šerbedžijinih riječi svakome bi trebalo biti jasno kolika je ljudina bio taj Đorđe Balašević

'Đorđe se usprotivio osvajačkim politikama, ludim, nehumanim politikama, nacionalizmima svih vrsta, i bio je naš čovjek, naš predstavnik, naš heroj'

Legendarni glumac Rade Šerbedžija komentirao je večeras za RTL jučerašnju tužnu vijest o smrti velikog kantautora Đorđa Balaševića, kojeg je opisao kao “našeg čovjeka” i “heroja”.

“U mom životu Balašević je bio jedan od vrhova, kao što sam rekao kad je Arsen otišao, poslije Arsena više ništa neće biti isto, tako ni poslije Đorđa ništa neće biti isto. Ostaje jedna stvar nezaobilazna. Đorđe kao čovjek. Heroj. Anti-ratni heroj. Kao pravi umjetnik. I kao pravi humanista”, rekao je Šerbedžija.

O bećarcu na Ilici

“U vrijeme najstrašnijeg užasa i ratova i nesreća koje su pogodili ovaj naš narod s kojim mi živimo, bez obzira na odmjeravanje krivica, Đorđe se usprotivio osvajačkim politikama, ludim, nehumanim politikama, nacionalizmima svih vrsta, i bio je naš čovjek, naš predstavnik, naš heroj. I to je nešto što ja stavljam na prvo mjesto”, kazao je.

“Kad sam jučer navečer prošao ispred HNK i vidio tu količinu mladih ljudi a neki od njih mogu biti moji unuci koji pjevaju razdragano njegove pjesme, kad sam vidio taj natpis kod NAME u Ilici, na ćirilici što su napisali bećarac, to je nešto nadnaravno, to je nešto nadnaravno, to je Hrvatska u koju ja vjerujem, to je narod koji ja volim”, rekao je Šerbedžija za RTL.