Kultura

Nakon žestokog prosvjeda zaposlenika, izdavač odustao od kontroverznih memoara Woodyja Allena

Protiv memoara bila je i Dylan Farrow, Allenova usvojena kći koja ga optužuje za zlostavljanje

, Image: 479163321, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide.
Contributor usage restriction: Personal use.
Contributor media restriction: {B37E8DCA-0E61-490F-B04D-23B6C20E25C9}., Model Release: no, Credit line: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia
FOTO: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekoliko dana nakon što je Hachette Book Group najavio izlazak memoara Woodyja Allena, osoblje kuće Little, Brown and Co. prosvjedovalo je zbog knjige, u znak potpore njezinim glasnim kritičarima Ronanu i Dylan Farrow.

Osoblje objavilo da je napustilo njujorške urede Hachettea u znak prosvjeda protiv Allenove autobiografije, predviđene za objavljivanje 7. travnja. Ubrzio nakon toga, izdavač je službeno objavio da odustaje od objave knjiga.

Prava otkupljena prije godinu dana

U mailu listu The Times Hachette je napisao: “Poštujemo i razumijemo perspektivu zaposlenika koji su odlučili izraziti zabrinutost zbog objavljivanja ove knjige. Održat ćemo raspravu o toj temi što je prije moguće”. Ubrzo nakon toga, izdavač je službeno objavio da odustaje od objave knjiga.

O knjizi se priča godinama i smatralo se da se ne može objaviti u doba #MeToo pokreta, ali je prije godinu dana Hachette u tišini otkupio prava.

‘Duboko uznemirujuća knjiga puna neistina’

Ubrzo nakon objave, Allenova usvojena kći Dylan Farrow, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje kad je bila dijete, objavila je izjavu nazvavši memoare “duboko uznemirujućim”, tvrdeći da oni nisu činjenično točni.

Dan kasnije njezin brat novinar Ronan Farow zaprijetio je prekidom veza s Hachette, čiji je Little, Brown and Co. objavio njegov bestseler “Catch and Kill”. U toj knjizi Farrow piše o izazovima s kojima se suočio izvješćujući o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv producenta Harveya Weinsteina.

Odluku o otkupu prava skrivali od Farrowa

“Bio sam razočaran kad sam doznao preko medijskih izvješća da je Hachette, moj izdavač, otkupio prava za memoare Woodyja Allena nakon što su drugi veći izdavači odbili to učiniti.”

Tu su odluku skrivali od mene i svojih namještenika dok smo radili na “Catch and Kill”, rekao je novinar u izjavi postavljenoj na Twitteru. “Rekao sam Hachetteu da ne mogu surađivati u dobroj vjeri s izdavačem koji tako postupa”, istaknuo je Ronan Farow.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu