Naletjeli smo na vijest o fora izložbi studenata fotografije ADU koja je otvorena u Muzeju grada Zagreba

Izložba Fotografije industrije II otvorena je do 7. prosinca

FOTO: Tjaša Kalkan

Jučer je u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba studenata fotografije ADU pod nazivom Fotografije industrije II. Izložba je dio projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive kojeg vodi Goran Arčabić.

Autori koji izlažu na izložbi su Dario Belić, Igor Ilić, Tjaša Klakan, Nives Milješić, Marina Paulenka, Dino Šeratović, Nikola Šerventić i Ino Zeljak. Ona je nastavak suradnje Katedre za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Muzeja grada Zagreba na projektu Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive.

Pružanje prilike autorima da se afirmiraju

Cilj projekta je, kako kažu, obogaćivanje muzejskog fundusa suvremenim fotografijama i pružanje prilike mladim autorima da se afirmiraju. U samom fokusu izložbe je formativno razdoblje socijalizma, koje se odnosi na plansku izgradnju državnih poduzeća teške industrije i elektroindustrije koja je predstavljala ideološku bazu privrednog i društvenog razvoja.

Radovi osmero autora, kako objašnjava kustosica projekta Iva Prosoli, sadrže društvenu kritiku te bi trebali doprinijeti javnom osvješćivanju o socijalističkom nasljeđu, dok su tematski radovi vezani za dva industrijska sklopa u Zagrebu, a radi se o Tvornici Rade Končar i Tvornici električnih žarulja (TEŽ).

radi_suti_spremi_pusti1-slika1
Slika pod nazivom “Radi, šuti, spremi, pusti” Nives Milješić
bez_naziva1
Slika autora Igora Ilića Igor Ilić
koncart15-slika1
Tvornici Rade Končar Tjaša Kalkan
tez1-slika1
Tvornica električnih žarulja Marina Paulenka
bez_naziva-slika1
Fotografija autora Ine Zeljka
Ino Zeljak
Industrijska simbioza
Industrijska simbioza Dino Šertović
Rad
Rad Nikola Šerventić