Stranger Things je rasturio, u 3 dana, prvu je epizodu pogledalo (barem) 15,8 milijuna ljudi

Napokon netko mjeri gledanost serija; Nielsen je izašao s prvim podacima

FOTO: screenshot / Netflix

Streaming servisi poznati su po tome da podatke o gledanosti ne objavljuju javno. No, dosta je lako pretpostaviti da je Stranger Things jedna od uspješnijih Netflixovih serija obzirom da ljudi ne prestaju pričati o njoj. To potvrđuje i činjenica da je oborila Twitterov rekord kao najspominjanija streaming serija proteklog vikenda, s više od 3,7 milijuna tvitova.

S druge strane, lako je zaključiti i da primjerice serija Girlboss nije imala zadovoljavajuću gledanost, obzirom da je otkazana nakon prve sezone. No, konkretne brojke gledanosti su dosad bile nepoznate.

Stranger Things prestigli Walking Dead

Sada bi se i to trebalo promijeniti zahvaljujući Nielsenu, kompaniji koja još od pedesetih godina prošlog stoljeća bilježi televizijsku gledanost. Prošli mjesec najavili su svoj servis za praćenje gledanosti sadržaja na streaming servisima, koji će analizirati brojke gledanosti Netflixa, NBCUniversal, Disney-ABC, A+E Networks, Lionsgate te Warner Brosa.

U četvrtak su objavili prve rezultate vezane uz gledanost druge sezone Stranger Things, u kojima su se pretpostavke o velikoj gledanosti pokazale točnima. Do kraja Halloween vikenda, prvu epizodu pogledalo je 15,8 milijuna gledatelja, čime su Stranger Things prestigli već kultni klasik Walking Dead. No, ipak su ostali iza trenutno najgledanije serije, The Good Doctor.

Narcos je najgledanija Netflix serija

Prema Nielsenovom istraživanju, svaku epizodu Stranger Thingsa je pogledalo više od 4 milijuna gledatelja, a 361.000 njih je odgledala svih devet epizoda odmah prvi dan kad je serija objavljena. Treba naglasiti da su Nielsenovi podaci ipak ograničeni te da je stvarno brojka sigurno veća. Ne uključuju korisnike koji gledaju sadržaje preko mobitela, laptopa niti one izvan Sjedinjenih Država.

Slično istraživanje praćenja gledanosti nedavno je odradila firma HighSpeedInternet.com. Ono je pokazalo da je najgledanija serija diljem svijeta BBC-jev Sherlock s Benedictom Cumberbatchem i Martinom Freemanom, dok je najgledanija Netflixova serija po njihovom istraživanju bila Narcos. Šef Netflixovog sadržaja, Ted Sarandos, za Narcos je tvrdio da je gledanija od Game of Thronesa.

No, istraživanja nisu uzela u obzir mobilne uređaje, pa je to, realno, ipak malo nategnuta izjava. Narcos je nadmašila i Netflixov House of Cards, izuzetno popularnu seriju koju je prekinuo aktualni skandal oko Kevina Spaceya.