Naš briljantni pijanist Aljoša Jurinić upravo je osvojio 5. mjesto na jednom od najuglednijih natjecanja

Nastupio je na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu

Mladi zagrebački pijanist Aljoša Jurinić upravo je postao laureat na pijanističkom Natjecanju kraljice Elizabete, osvojivši peto mjesto, među 12 finalista. Natjecanje u Bruxellesu jedno je od najuglednijih i najtežih glazbenih natjecanja na svijetu, a Jurinić je svoj završni natjecateljski nastup izveo u srijedu u velikoj dvorani briselskog Bozara. Sinoć je održana posljednja večer finala i proglašenje pobjednika.

“Ovo je bio veličanstven mjesec na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu; ispunjen muzikom, srećom, intenzitetom, novim prijateljstvima i… petim mjestom!”, napisao je Jurinić na svom Facebook profilu.

On je zajedno s ostalih jedanaest natjecatelja proveo posljednje dane u nekoj vrsti karantene, piše Večernji list. Tamo se u izolaciji pripremao naučiti novo, svim natjecateljima, nepoznato djelo suvremenog autora za klavir i orkestar koje su organizatori naručili upravo za to natjecanje.

Publika je brisala suze

Ove godine to je bila skladba “A Butterfly’s Dream” (San leptira) belgijskog skladatelja Claudea Ledouxa, a svaki je finalist izvao i ranije odabrani klasični koncert. Jurinić je izveo Chopinov Koncert za klavir i orkestar u e-molu, isti s kojim je briljirao lani u Varšavi na prestižnom natjecanju Frederic Chopin.

Aljoša lani u Telegramovom izboru najuspješnijih umjetnika u 2015., pozira s glumicom Natašom Janjić i režiserom Igorom Vukom Torbicom
Aljoša lani u Telegramovom izboru najuspješnijih umjetnika u 2015., pozira s glumicom Natašom Janjić i režiserom Igorom Vukom Torbicom Vjekoslav Skledar

Negov ovotjedni nastup u Bruxellesu pratila je belgijska kraljica Matilda, ali i njegov službeni zastupnik, mladi zagrebački pijanist Danijel Gašparović koji je za Večernji opisao Aljošin finalni nastup:

“I Chopina, kao i novu, vrlo zahtjevnu i sadržajnu skladbu, Aljoša je svirao fantastično. Dao je zaista sve od sebe. Bio je to spoj visokih i specifičnih pijanističkih umijeća kojima suvereno vlada, emotivnog naboja i velike kontrole. Čuo sam ga puno puta kako svira Chopinov koncert, ali nikada ga nije svirao toliko precizno, a toliko intimno i emocionalno otvoreno, doslovno je tamo ogolio dušu, a u auditoriju, u kojem je te večeri sjedila i belgijska kraljica Matilda, dio publike je nakon drugog stavka brisao suze”, rekao je Gašparović.

Ogroman uspjeh lani u Varšavi

Jurinić, koji će za tri dana navršiti 27 godina, petim je mjestom osvojio nagradu od 10.000 eura, a svoj dosad najveći uspjeh imao je lani na najprestižnijem, Međunarodom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin u Varšavi, na kojem je 1980. započela i karijera Ive Pogorelića. Aljoša je tada ušao među deset najboljih, što de facto znači da se plasirao u top deset pijanista na svijetu.


Nekoliko dana kasnije održao je u Hrvatskom glazbenom zavodu briljantan koncert na kojem je svirao Chopinovu Treću sonatu i Četvrtu baladu nakon čega su ga, konačno, prepoznali i priznali i u Zagrebu.

Krajem prošle godine plasirao se u Telegramov izbor najuspješnijih umjetnika u 2015., i tada je pozirao našem uredniku fotografije u raskošnom editorijalu koji smo snimali u palači Dverce. Trenutno je na najvišem stupnju postdiplomskog na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru, u razredu Grigorija Gruzmana. U Hrvatskoj će uskoro nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama pa na otvaranju sezone Zagrebačke filharmonije.