Kultura

Neka znanstvenica prevela je dosta zanimljive antičke udžbenike

Iz tih udžbenika moglo se naučiti svašta, od cijenkanja do orgijanja

FOTO: wikipedia

Jeste li se ikad pitali kako se ponašati u situaciji kad se netko od vaših ukućana vrati kući s orgije pijan? Odgovor na to pitanje pronašli biste zasigurno u nedavno prevedenim antičkim udžbenicima namijenjenima učenju latinskog jezika.

Profesorica Eleanor Dickey putovala je, naime, Europom u potrazi za onime što je ostalo od antičkih udžbenika za latinski jezik koje su koristili mladi Grci između drugoga i šestoga stoljeća. Njezini prijevodi ostataka tih udžbenika prvi su takve vrste na svijetu i rasvjetljavaju svakodnevne scenarije koji su učenicima olakšali život u Rimskom Carstvu.

Upute za ponašanje u najrazličitijim životnim situacijama

“Rimske zabave nisu uvijek bile osobito lijepe”, napisala je Dickey u svojoj knjizi. “Gosti bi znali popiti više nego što im je trebalo i potom raditi stvari koje bi kasnije požalili. Antički udžbenici, doduše, ne opisuju takve scene, ali u njima, između ostaloga, piše kako se ponašati prema pijanim ljudima”, stoji u njenoj knjizi.

Colloquia, latinski naziv za takav tip udžbenika, obiluju napucima kako se primjerice ispričati zakasni li se na nastavu, kako se ponašati prilikom posjete bolesnim prijateljima ili kako pripremiti zabavu, a u knjizi možete pronaći čak i naputke o tome kako se treba cijenkati na tržnici.

Neviđeno popularna antička literatura

“Ne znamo jesu li učenici to vježbali u paru”, rekla je profesorica klasičnih jezika na Sveučilištu Reading. “No, prilično smo sigurni da jesu.” Dodala je i da su se ti udžbenici koristili u velikoj mjeri. “To znamo jer su se njihovi ostaci zadržali u mnogi srednjovjekovnim prijevodima, a njihove posljednje verzije potječu iz 600. godine.”

“Oni su bili mnogo zastupljeniji od mnogih drugih latinskih tekstova. Sjetite se samo da se očuvao samo jedan Katulov i tek šest Cezarovih tekstova”, upozorila je. “Osim toga, pronašli smo i nekoliko njihovih verzija ispisanih na papirusima. A budući da je papirusa preostalo tek jako malo, možete biti sigurni da su ti tekstovi u antici bili itekako popularni”, zaključila je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu