Analitičari kažu da je hip hop najvažniji glazbeni žanr koji se pojavio u posljednjih 50 godina

Dok su drugi žanrovi samo pratili trendove, rap je donio nešto potpuno novo

Rezultati nove studije pokazuju kako je hip hop najutjecajniji žanr koji se pojavio još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Time je nadmašio britansku invaziju Rolling Stonesa i Beatlesa, soul, punk, progresivni rock, heavy metal, disco i mnoge druge žanrove. Iako će mnogi s podsmjehom primiti ovu informaciju, jer je na prvi pogled teško povjerovati da je žanr rođen u getu New Yorka po važnosti nadmašio primjerice Marvina Gayea ili Led Zeppeline, ovo istraživanje tvrdi da je vrhunac evolucije pop glazbe bio upravo pojava hip hopa.

1991. je bila najvažnija godina za rap jer se tad izdigao sa ulica i postao mainstream, čime je napravio najveću revoluciju u povijesti top lista. Najgora godina za ovaj žanr bila 1986., kad je namjanje napredovao. Ovo istraživanje provela je ekipa pop znanstvenika sa sveučilišta u Londonu, i oni su došli do zaključka kako je raznolikost žanrova na top listama bila najmana polovicom 80-ih. Razlog leži u činjenici da su se o tom periodu kroz viže žanrova masovno počeli koristiti sintesajzeri, ritam mašine i sempleri.

3 glavne glazbene revolucije

Uz pomoć Last.fm-a, stranice koja vodi evidenciju glazbe koju slušate, ovi znanstvenici su analizirali segmente u trajanju od 30 sekundi iz baze od 17 tisuća pjesama koje su se pojavile na top listama u periodu od 1960. do 2010. Potom su ti segmenti ubačeni u kompjuterski program koji ih je grupirao ovisno o tipovima instrumenata koji su korišteni, akordima, tonalitetu i žanru.

Studija je identificirala tri glavne glazbene revolucije. Prva se dogodila 1961. kad su Beatlesi i Stonesi poveli britansku invaziju u SAD, druga se dogodila 1983. s novim valom popa i post-punk rocka, a treća je bila 1991. kad je hip hop ušao na top liste. Upravo je posljednja revolucija identificirana kao najvažnija od svih.

Hip hop je oblikovao strukturu američkih top lista

“Po prvi put u povijesti možemo mjeriti glazbene karakteristike u puno većem opsegu nego do sada i možemo otići dalje od toga što nam govore glazbeni stručnjaci ili što sami znamo o glazbi. Sigurno se brojni neće slagati s nama jer misle da je naš znanstveni pristup preograničen za nešto što je toliko podložno emotivnoj interpretaciji, ali mislim da naše istraživanje samo daje doprinos toj subjektivnoj dimenziji. Želimo analizirati još više glazbe iz još više perioda iz još više zemalja, kako bi dobili najiscrpniji prikaz razvoja glazbe”, rekao je voditelj tima znanstvenika iz Londona, dr. Matthias Mauch.

Dr. Mauch tvrdi kako je prva revolucija pop glazbe, spomenuta britanska invazija, samo pratila postojeće trendove. S druge strane, hip hop, koji je postao glas siromašnih mladih afroamerikanaca iz Bronxa, imao je puno veći utjecaj na pop glazbu. Uspon tog žanra i svih ostalih na koje je utjecao oblikovao je glazbenu strukturu američkih top lista u proučavanom periodu.