Neki lik otkrio je neki dan sasvim slučajno jednu od najčuvanijih tajni autorice serijala o Harryju Potteru

Procurila su imena domova Ilvermornyja, američke škole za čaronjaštvo

FOTO: screenshot

Ako ste pasionirani obožavatelji fantastičnih priča, poput autora ovog članka, ona za vas imamo bombastičnu vijest. Neki lik otkrio je, naime, navodno sasvim slučajno imena četiriju domova sjevernoameričke škole za čarobnjake.

Do tog nevjerojatnog otkrića došao je kad je naletio na izvorni kod na stranici J.K. Rowling Pottermore. Kod se referirao na na događaj online razvrstavanja po kućama američke škole za čarobnjaštvo Ilvermorny koji bi se uskoro trebao dogoditi.

Administratori stranice Pottermore u svom službenom priopćenju nisu dali nikakav decidiran odgovor – što bi, naravno, moglo značiti da su točne.

Ilvermorny, američka škola za čarobnjaštvo

Školu Ilvermorny poznata britanska autorica izmislila je, inače, za potrebe snimanja spin-offa franšize o Harryju Potteru Čudesne zvijeri i gdje ih naći koja bi u novom filmskom serijalu o američkim čarobnjacima, navodno, trebala imati dosta veliku ulogu.

Ilvermorny prikazan na karti Sjeverne Amerike
Ilvermorny prikazan na karti Sjeverne Amerike Pottermore

No, dosta smo vas dugo držali u neizvjesnosti. Imena domova američke škole za čarobnjaštvo glase ovako: Rogata zmija, Wampus, Gromovita ptica i Pukwudgie.

Rogata zmija, Wampus, Gromovita ptica i Pukwudgie

Primjetit ćete da su američki domovi, za razliku od onih u Hogwartsu, dobili prema magičnim stvorenjima, a ne poznatim čarobnjacima i vješticama.

Osim toga, spomenuta imena povezana su i s indijanskim folklorom, što je autorici donijelo dosta kritike zbog toga što su mnogi smatrala da je u eseju Povijest magije u Sjevernoj Americi dosta stereotipno pristupila indijanskim zajednicama.Ali, vjerojatno vas više zanima kakva su to točno bića u pitanju pa krenimo redom.

Lokacije svih ostalih svjetskih škola za čarobnjaštvo
Lokacije svih ostalih svjetskih škola za čarobnjaštvo Pottermore

1. Wampus

Dakle, Wampus je, ako je za vjerovati Wikipediji, biće tipično za američki folklor koje se često opisuje kao neka vrsta strašnije varijacije kuguara (što je pak vrsta pume).

2. Gromovita ptica

Gromovita ptica, ili Thunderbird, legendarno je biće određenih sjevernoameričkih starosjedilačkih zajednica. Smatra se nadnaravnom pricom velike moći i snage. Najčešće se vezuje uz pacifička sjeverozapadna indijanska plemena i relativno je zastupljen motiv u svim vrstama njihovih umjetnosti.

3. Pukwudgie

Pukwudgie je patuljasto biće (visoko između 61 i 91 centimetra) tipično za pleme Wampanoag. Generalno gledano dosta nalikuju ljudima samo što imaju nešto krupnije noseve, prste i uši. Njihova koža navodno je glatka i siva, a ponekad može i svijetliti.

4. Rogata zmija

Rogata zmija pojavljuje se u mitologijama mnogih indijanskih plemena. Detalji variraju od plemena do plemena, a to mistično biće povezuje se najčešće s vodom, kišom, grmljavinom i bljeskovima.

Nažalost, više detalja o školi Ilvermorny i njezinim domovima zasad nema, ali čim stigne film Čudesne zvijeri i gdje ih naći znat ćemo zasigurno mnogo više.