Neki studenti u Americi otkrili 100 neobjavljenih priča Marka Twaina

Veći dio čine pisma i priče koje je Twain napisao dok je radio kao novinar

Grupa studenata sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji je pronašla i uspješno dokazala autentičnost stotinjak priča Marka Twaina. Utvrđeno je kako ih ovaj poznati američki autor napisao dok je kao 29-godišnjak radio kao novinar u San Franciscu. Većina priča je stara 150 godina.

Dio pronađenog materijala su pisma i priče koje je Twain napisao dok je radio u San Francisco Chronicleu (koji se tad zvao San Francisco Dramatic Chronicle) gdje je njegov posao bio svakog dana napisati priopćenje od 2000 riječi. Teme o kojima je pisao su bile različite, od rudarskih nesreća do vijesti o gradskoj policiji. Zbog pisanja o potonjima je zamalo ostao bez posla, jer su ga oni pokušali tužiti zato što je šefa policije u jednom tekstu opisao kao psa koji ganja svoj rep.

Urednik projekta koji se bavi istraživanjem djela Marka Twaina na Berkeleyu, Bob Hirst, otkrio je tekstove češljajući kroz arhive starih novinskih izdanja. Neka od nepotpisanih pisama prepoznao je po Twainovu karakterističnom stilu pisanja. Hirst je izjavio kako je digitalizacija starih novina bila kao “otvaranje velike kutije slatkiša” jer su se zbog toga članci mogli pretraživati na način koji nije bio moguć dok su bili arhivirani na mikro filmu.

Pisani u najmračnijem periodu Twainova života

“Ti tekstovi su pisani u vrijeme velikih nesigurnosti u životu Marka Twaina. Bio je u velikoj krizi jer nije znao u kojem smjeru poći s karijerom. U to doba čovjek koji je imao 30 godina i koji je bio u takvim dilemama se nalazio u velikim problemima”, rekao je Hirst.

Twain je oklijevao postati humorist, jer se takav stil pisanja u to vrijeme smatrao nekvalitetnim i manje vrijednim. Bio je u dugovima i puno je pio, a u jednom pismu svom bratu pisao je kako čak razmišlja i o samoubojstvu.

Ovi novootkriveni članci su jako vrijedni jer su briljantni primjeri Twainova neponovljivog stila pisanja.