Neki su francuski znanstvenici oživili Mona Lisu i ona će se kao suvenir uskoro naći na slobodnom tržištu

Uskoro ćete se za par stotina eura moći iz Pariza vratiti s živom Mona Lisom

Members of the media take pictures during the media preview of The World Premiere of Leonardo Da Vinci's painting "Earlier Mona Lisa" exhibition in Singapore on December 15, 2014. The World Premiere of Leonardo Da Vinci's exhibition will begin on December 16 till February 1, 2015. AFP PHOTO / MOHD FYROL RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION.
FOTO: AFP

Milijuni ljubitelja likovne umjetnosti već su stoljećima oduševljeni enigmatičnim osmijehom Mona Lise. I premda je dosad taj osmijeh bio zaleđen na platnu, zahvaljujući modernoj znanosti uskoro ćemo imati prilike doživjeti ga vrlo živim.

Skupina od četrdesetak znanstvenika i umjetnika je, naime, posljednjih godinu dana provela radeći na projektu nazvanim “Living Mona Lisa” . Njihov cilj bio je posjetiteljima Louvrea dočarati verziju Mona Lise koja je u stanju pratiti ih pogledom, napućiti usne, a zatreba li, čak i namrštiti se. Kako bi to postigli, poslužili su se tehnologijama koje se obično koriste pri izradi interaktivnih videoigrica.

“Mona Lisa će sada moći percipirati promjene koje se događaju u njenu okruženju”, izjavio je Florent Aziosmanoff, čovjek koji je osmislio ovaj zanimljivi projekt. “Leonardo da Vinci nastojao je stvoriti iluziju da je ona živa pa smo mi smatrali prikladnim da u tome odemo korak dalje.”

Prema navodima Jean-Claudea Heudina, glavnog odgovornog za razvoj sustava umjetne inteligencije koji pokreće živu verziju Mona Lise, “ona sada može reagirati na vanjske podražaje ovisno o tome kako se osjeća”.

Novi magnet za turiste

Aziosmanoff se inače specializirao za digitalnu umjetnost, a Mona Lisu je odabrao zbog toga što se radi o vjerojatno najpoznatijoj slici na svijetu, odnosno najpoznatijoj osobi u povijesti umjetnosti.

“Primarno se ovdje radi o umjetničkom, a ne o nekom komercijalnom projektu. No, naša je ideja bila da te slike učinimo dovoljno pristupačnima da ih turisti mogu sebi priuštiti i ponijeti ih kući kao suvenire”, rekao je Aziosmanoff.

Nova Mona Lisa bit će izvedena u nekoliko različitih veličina i formata, a moći će se kupiti već iduće jeseni. Početne cijene kretat će se negdje od oko nekoliko stotina eura pa naviše, a proizvođači će kupcima učiniti dostupnom i minijaturnu verziju ove živahne ljepotice, a mi se pitamo na koliki će interes ovaj projekt zapravo naići.