Neki su francuski znanstvenici oživili Mona Lisu i ona će se kao suvenir uskoro naći na slobodnom tržištu

Uskoro ćete se za par stotina eura moći iz Pariza vratiti s živom Mona Lisom

ZADNJA IZMJENA: srp 14, 2015
Foto: AFP

Milijuni ljubitelja likovne umjetnosti već su stoljećima oduševljeni enigmatičnim osmijehom Mona Lise. I premda je dosad taj osmijeh bio zaleđen na platnu, zahvaljujući modernoj znanosti uskoro ćemo imati prilike doživjeti ga vrlo živim.

Skupina od četrdesetak znanstvenika i umjetnika je, naime, posljednjih godinu dana provela radeći na projektu nazvanim “Living Mona Lisa” . Njihov cilj bio je posjetiteljima Louvrea dočarati verziju Mona Lise koja je u stanju pratiti ih pogledom, napućiti usne, a zatreba li, čak i namrštiti se. Kako bi to postigli, poslužili su se tehnologijama koje se obično koriste pri izradi interaktivnih videoigrica.

“Mona Lisa će sada moći percipirati promjene koje se događaju u njenu okruženju”, izjavio je Florent Aziosmanoff, čovjek koji je osmislio ovaj zanimljivi projekt. “Leonardo da Vinci nastojao je stvoriti iluziju da je ona živa pa smo mi smatrali prikladnim da u tome odemo korak dalje.”

Prema navodima Jean-Claudea Heudina, glavnog odgovornog za razvoj sustava umjetne inteligencije koji pokreće živu verziju Mona Lise, “ona sada može reagirati na vanjske podražaje ovisno o tome kako se osjeća”.

Novi magnet za turiste

Aziosmanoff se inače specializirao za digitalnu umjetnost, a Mona Lisu je odabrao zbog toga što se radi o vjerojatno najpoznatijoj slici na svijetu, odnosno najpoznatijoj osobi u povijesti umjetnosti.

“Primarno se ovdje radi o umjetničkom, a ne o nekom komercijalnom projektu. No, naša je ideja bila da te slike učinimo dovoljno pristupačnima da ih turisti mogu sebi priuštiti i ponijeti ih kući kao suvenire”, rekao je Aziosmanoff.

Nova Mona Lisa bit će izvedena u nekoliko različitih veličina i formata, a moći će se kupiti već iduće jeseni. Početne cijene kretat će se negdje od oko nekoliko stotina eura pa naviše, a proizvođači će kupcima učiniti dostupnom i minijaturnu verziju ove živahne ljepotice, a mi se pitamo na koliki će interes ovaj projekt zapravo naići.

Robin Mikulić
Telegram autor
1168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program