Neki su idoti najpoznatiju posmrtnu masku na svijetu prvo slomili, a potom je pokušali popraviti ljepilom

Muzeju je trebalo pola godine da primjeti štetu nastalu prije godinu dana

People tour the  exhibition of "Tutankhamun's tomb,  the gold and the curse" at the del Noreste Museum in Monterrey, State of Nuevo Leon, Mexico on March 26, 2014.  The international exhibition presents more than 200 pieces that are part of the archaeological findings in 1922 by archaeologist Howard Carter in Egypt.   AFP PHOTO/Julio Cesar Aguilar
FOTO: AFP

Posmrtna maska faraona Tutankhamuna je jedan od najpoznatijih arheoloških artefakata na svijetu. No, ni to joj prošle godine nije pomoglo kad je dio nje slučajno odlomljen (priča o tome je poprilično smiješna) i potom neprofesionalno vraćen na svoje mjesto. Sad su egipatske vlasti obzanile da kreću u restauraciju maske gotovo godinu dana nakon nesretnog incidenta.

Njemačko egipatski tim stručnjaka masku će tako uskoro nakratko ukloniti iz stalnog postava Egipatskog muzeja u Kairu kako bi popravili bradu koja je otpala kad su majstori prošlog kolovoza namještali svjetlo. Otpali dio neprocijenjivo vrijedne maske potom je na brzinu priljepljen natrag i to ni manje ni više nego superljepilom.

Najčudnija stvar u cijeloj toj priči je da je timu kustosa trebalo gotovo pola godine da otkriju štetu na masci. Poznati njemački restaurator Christian Eckmann još je tad poručio da je masku moguće vratiti u njezinu prvobitno stanje, a usput je pojasnio i da je do otkidanja brade najvjerojatnije došlo zbog toga što je maska stara.