Neki umjetnik obilazi napuštene zgrade po Španjolskoj i u njima izrađuje fenomenalne mozaike

Radovi Javiera de Ribe preko noći su postali popularni u cijelom svijetu

Katalonski umjetnik Javier de Riba u posljednje vrijeme putuje po Španjolskoj u potrazi za mjestima koja bi mogao iskoristiti za svoje stvaralaštvo. Konkretno, traži napuštene i devastirane zgrade koje može oslikati. No, za razliku od većine umjetnika, njega ne zanimaju zidovi interijera ili eksterijera, on je fokusiran na oslikavanje podova.

Iako na prvi pogled njegovi radovi izgledaju poput šarenih tepisona ili pločica složenih u mozaik, to je optička varka. Svaki rad iz njegova projekta “Flors” nastao je isključivo uz pomoć sprejeva. Izrada počinje bojenjem kompletne površine koju će koristiti, a nakon toga uzima šablonu i sprej te različitim bojama ispunjava kvadrat po kvadrat poda. U konačnici dobije geometrijski pravilan mozaik koji izgleda kao pažljivo restaurirana površina.

Unikatna nesavršenost

Njegovi radovi svojevrsni su homage geometrijskim mozaicima koji su bili vrlo popularni tijekom 19. stoljeća u Kataloniji. Tada je postojao velik broj tvornica koje su se bavile izradom pločica i koje su u svojim pogonima imale hidraulične preše. Tim prešama se upravljalo ručno i zbog toga što je pritisak pri izradi često varirao pločice su nerijetko izgledale drukčije što je postalo jedno od najbitnijih obilježja mozaika iz tog perioda.

Baš poput pločica nastalih u tim prešama i De Riba u svojim radovima teži sitnim nesavršenostima kako bi im dao dozu unikatnosti. Iako koristi šablone, zbog različitih materijala podova koje oslikava i njihova generalno lošeg stanja pojedini dijelovi mozaika ispadnu djelomično drukčije od ostalih.

View this post on Instagram

"Oreneta" 2015. #floorsproject #OrenetaFloor

A post shared by Javier de Riba (@javierderiba) on