Nekad je nužno odabrati stranu

Netflixov film Roma apsolutni je favorit za Oscara, sada je dobio i nagradu američkih redatelja

Film Alfonsa Cuarona osvojio prestižnu nagradu Directors Guild of America

Photo by Carlos Somonte
FOTO: Photo by Carlos Somonte

Redatelj Alfonso Cuaron proglašen je u subotu u Los Angelesu najboljim redateljem za svoj polu-autobiografski film “Roma”, osiguravši si tako status favorita za nadolazeće nagrade Oscar koje su na rasporedu za tri tjedna.

U jednoj od posljednjih dodjela nagrada u Hollywoodu prije Oscara koji su 24. veljače, Udruga redatelja Amerike (DGA) nagradila je glavnom nagradom meksičkog redatelja za njegov hvaljen crno-bijeli film o životu kućne pomoćnice u Meksiku 1970-ih godina.

Velik broj nominacija i nagrada

“Roma” ima 10 nominacija za nagradu Oscar, uključujući i one za najboljeg redatelja i najbolji film. Nagrada DGA jedan je od glavnih pokazatelja tko bi mogao osvojiti i Oscara. Od svih pobjednika, samo njih sedam od 1948. nije osvojilo Oscara za najboljeg redatelja, a često su osvajali i nagrade za najbolji film.

Na nedavnim dodjelama Zlatnih globusa, Roma je također prošla vrlo dobro, s nagradom za najbolju režiju i najbolji film na stranom jeziku. Streaming servis Netflix dosad je imao nekoliko komercijalnih hitova, no prestižne nagrade, posebno za filmove, nisu dobivali. Roma je jedan od njihovih najambicioznijih pokušaja da se probiju u ovaj segment tržišta.

Važan komercijalni iskorak za Netflix

Kroz masovan doseg svoje platforme važnim redateljima i glumcima mogu osigurati veliku gledanost, a ukoliko kroz nagrade uspiju popraviti ugled kod kritičara, tradicionalnim filmskim studijima bit će jako teško nositi se s njima. Osim s Cuaronom, Netflix je počeo raditi na suradnjama s velikim imenima poput braće Coen i Martina Scorsesea.

Nedavni uspjeh blockbustera Bird box, sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi, ukazuju na to koliku moć Netlix posjeduje: u četiri tjedna Netflixov blockbuster Bird Box pogledalo je 80 milijuna domaćinstava (Netflix broji ona domaćinstva, koja su pogledala preko 70 posto nekog filma).