Nekad je nužno odabrati stranu

Netko je iskopao 45 minuta izbačenih scena Blade Runnera i od njih složio sasvim novi film

Fascinantno je što se sve može napraviti od materijala koji nije iskorišten

FOTO: Photograph: Everett Collection/R

Vrlo je moguće da nitko ne zna koliko različitih verzija ‘Blade Runnera’ postoji. Pa čak ni Ridley Scott. Zadnje što smo vidjeli je BluRay izdanje, za koje svi inzisitraju da je ultimativni ‘Blade Runner’. Trenutno u dućanima možemo kupiti četiri verzije filma, koje su srećom sve u jednom disk-setu. Ali postoje još tri verzije, kojih se malo teže dokopati.

Sedam verzija koje su ljudi do sada vidjeli imaju svoja značajna imena: ‘Workprint’ (Radna verzija), ‘San Diego Sneak Preview’ (Pretpremijerna verzija iz San Diega), ‘US theatrical release’ (Američka kino verzija), ‘International theatrical version’ (Internacionalna kino verzija), ‘US broadcast version’ (Američka TV verzija), ‘The Director’s Cut’ (Redateljeva verzija) i ‘The Final Cut’ (Posljednja verzija).

Niti jedan film do sada nije bio toliko razgranat, s toliko različitih verzija od kojih su neke zauvijek izgubljene. Sada internetom kruži verzija 7.5. Da, nije kraj nizanju verzija. Srećom, ovo nije baš poptuno neviđena stvar. Video koji je počeo kružiti internetom nije ni nova verzija, ni novo-montirano izdanje, već posebni dodatak s Collector’s Edition DVD-a koji je izašao 2007. Ali svejedno se isplati pogledati još jednom, pogotovo ako ga niste vidjeli do sada.

Riječ je o 45-minutnom videu koji je sastavljen od 24 izbačene i alternativne scene koje se nikad anisu pojavile u filmu. Kada se poslože po redu, zapravo čine dosta ozbiljan film sam po sebi, koji ima odličnu narativnu vrijednost, dok su vizuali jednako genijalni kao i u filmu. Stručnjaci koji dobro poznaju film kažu da niti jedna od ove 24 scene nije iskorištena u poznatim verzijama, pa se komotno može reći da je ovo potpuno nova verzija.

Fascinantno je vidjeti što je moglo biti da su ovi kadrovi iskorišteni u posljednjem filmu. Također, ovakvi dodatci filmovima imaju nevjerojatnu vrijednost da nam pokažu koliko film bude oblikovan u montaži, kada se donose posljednje odluke. Ako se želite dokopati ovog dokumentarca na DVD-u, onda postoji samo jedan koji možete kupit – Complete Collector’s Edition “Blade Runner”, s 5 diskova. I isplati se.

https://vimeo.com/65960651