Netko je pronašao fenomenalni video na kojem veliki Jorge Luis Borges recitira vlastite stihove

Veliki prozaik i pjesnik nas je u dva fascinantna videa opčinio svojom poezijom

Malo tko nam može ponuditi zadovoljavajuću definiciju poezije. Isticanje zanatske vještine sricanja stihova, o kojoj engleski nastavnici pripovijedaju svaki dan svojim učenicima, čini se tek polovičnim objašnjenjem onoga što poezija jest. Čak su se i sami pjesnici stoljećima mučili s određivanjem obrisa vlastite umjetnosti, da bi završili u egmatičnim koanima ili površnim opservacijama. Archibald MacLeish u svojoj pjesmi o poeziji ‘Ars Poetica’ u posljednjim stihovima zaključuje: “Pjesma ne treba značiti / Nego biti”, i to nakon što nam je poručio kako pjesma treba biti i “glupa”, “tiha” ili “bez riječi”. Njegova slavnija generacijska kolegica Marianne Moore provela je čak pedeset godina radeći na jednoj od svojih pjesama, ‘Poeziji’. Naposljetku ju je svela na svega tri stiha u kojima priznaje da svoju vlastitu granu umjetnosti prezire, koliko god uzvišena bila.

Modernisti se nisu pobunili samo protiv didaktičkih ili bolje rečeno namjenskih stremljenja klasične poezije (poput ljubavne, prigodne i tome slično), nego i protiv grandiozne retorike romantika, koji su prema nezaboravnim riječima Percya Shelleya pjesnike vidjeli kao “nepriznate zakonodavce svijeta”. Možda to oni doista jesu ili su barem bili. No, zasigurno postoji i pregršt drugačijih pristupa u poeziji, među kojima želim podsjetiti na onaj velikog i osebujnog umjetnika Jorgea Luisa Borgesa. Nitko od poeziji ne bi mogao govoriti tako inspirativno i uvjerljivo kao Borges u njegovoj vlastitoj ‘Arte Poetici’. Poezija je, poručuje nam on, znanje o vremenu, o smrti i vječnosti, te o nama samima. “Ranjivima i besmrtnima”, poezija nam omogućava da vidimo “simbol u svakom danu godine”.

https://vimeo.com/53777537

Borgesovi argumenti u prilog magičnosti poezije sve su samo ne skromni, ali se čine potpuno ispravnima: poezija je besmrtna, ona je “zelena vječnost” i kao Odisejeva Itaka čini se “beskonačnom kao rijeka koja teče”. Ili nam se barem čini da bi tako trebalo biti. Borges nam predočava platonsku ideju poezije i sasvim odlučno tvrdi da bi takvoj poeziji svaki pjesnik trebao težiti. U priloženom videu možete čuti Borgesa kako sam čita svoju pjesmu (uz španjolske i engleske titlove) – materijal je snimljen u Urugvaju i Borgesovoj rodnoj Argentini, a tu su i zvuci španjolske gitare koji upotpunjuju njegov sugestivan glas.

https://youtu.be/4mP9KHXslb0

Interpretacija Borgesovih stihova u drugom videu temelji se pak na režijskim odlukama koje pjesnikovim stihovima daju posve drugačiji ugođaj, nekima odbojan ili odveć nametljiv. Koji god video preferirali, svakako pročitajte puni tekst Borgesove pjesme. Kada ju završite, možda ćete se neko vrijeme osjećati opčinjenima kao i mnogi drugi čitatelji, napokon opčarani inkarnacijom jezika koja umije otključati tajne umjetnosti, poezije i mnogočega drugog. Uživajte.

Izvor: Openculture.com