Nekad je nužno odabrati stranu

Netko je pronašao fotografije sa snimanja ‘Ratova zvijezda’ i sada znamo kako je nastala najlegendarnija scena

Nitko nije očekivao da je uništenje Zvijezde smrti snimano toliko opušteno

Svaki put, ali baš svaki, kada gledam ‘Star Wars’, čekam samo jednu scenu. Luke Skywalker je jedina šansa koju pobunjenici imaju da unište Death Star. Uz pomoć Sile on je jedini tip koji može ubaciti torpedo u otvor na bazi smrti koju koristi Imperij. Scena je uzbudljiva, smirujuća i legendarna. Svaki put se naježim.

Ujedno je i jedna od najpoznatijih akcijskih scena u povijesti. ‘A New Hope’, film u kojem je uništen Death Star, je izašao 1977. Prije 38 godina. I još uvijek ne znamo sve detalje kako je sniman ovaj film. Lucas i njegova ekipa su doslovno morali izmišljati nove objektive, kamere i načine na koje da snime scene svemirskih borbi koje nitko do tada nije vidio.

Nevjerojatan pogled iza kamera

Znamo, otprilike, kako je nastala većina efekata. Frank Oz je napravio fenomenalne lutke Yode, Obi Wan Kenobi je vrtio okolo metlu umjesto Lightsabera, a Darth Vadera je glumilo troje ljudi. Do danas većina ljudi zapravo nije bila sigurna kako su snimili uništavanje Zvijezde smrti. Znali smo da su koristili minijature. Ali sada znamo koliko je to snimanje bilo komplicirano.

Netko je pronašao nekoliko fotografija dana kada su snimali te scene. Iako su Star Warsi koristili računalno stvorene efekte, oni su bili limitirani na male i neprimjetne scene. Velike scene, kao što je napad na Death Star, morali su koristiti makete i fenomenalno ih je gledati kako su nastajale.

02 - BzwAI0U 01 - cswf0hx 03 - IBmGzC0 04 - 1lUBezw 05 - YItLMBT 06 - erzjLR6 07 - hRCz3dU 08 - kCrUr5H 09 - HE3KicP 10 - WgpeW03