Netko je pronašao i prvi put izložio bilježnice velikog umjetnika Basquiata, i izgledaju potpuno genijalno

Veliki umjetnik je živio samo 27 godina i stvorio nezamislivo puno radova

Jean-Michel Basquiat definitivno je jedna od najtragičnijih osoba povijesti umjetnosti. Bio je samouki slikar s enciklopedijskim poznavanjem popularne kulture. Na njega i njegovu umjetnost utjecali su stripovi, reklame, dječije slike, pop art, hip hop, politika i općenito život koji ga je okruživao. Živio je kratkih 27 godina. Nakon što je njegov idol Andy Warhol umro 1987. Basquiat se potpuno povukao u sebe, provodio vrijeme sa špricom heroina i svojim slikama. Umro je godinu dana kasnije, od overdosea.

Fascinantna je količina materijala koje je uspio proizvesti u tako kratkom roku. Još dok je bio živ su se njegove slike prodavale za nezamislivo velike cifre. Nakon smrti su eksplodirale. naravno, kada je umjetnik poželjan na tržištu, vrlo brzo isplivaju i rasprodaju se svi njegovi radovi. Ali očito je ostalo još nešto neotkrivenog Basquiata.

U Brooklyn muzeju (Basquiat je rođen u Brooklynu) je postavljena izložba njegovih izgubljenih bilježnica, prepunih zabilježaka, skica i sirovih materijala koji su kasnije korišteni za slike. Fascinantno je koliko je široke interese imao – od uličnog života preko poezije, igre riječi, popularne kulture, pa sve do pitanja rase, društva i povijesti.

Bilježnice imaju 160 stranica. Da bi ih vidjeli sve, morate do New Yorka. Srećom, dio možete pogledati u galeriji. I isplati se.

Netko je pronašao i prvi put izložio bilježnice velikog umjetnika Basquiata, i izgledaju potpuno genijalno