Mladi hrvatski kipar napravio ozbiljnu senzaciju, njegovo djelo upravo je prodano za 712.000 eura

Nikola Vudrag bio je pomalo neočekivana zvijezda velike dobrotvorne aukcije u Poljskoj

U ponoć 3. lipnja skulptura Čelična djeva, Iron maiden, mladog kipara Nikole Vudraga, na velikoj dobrotvornoj aukciji u dvorcu Palača Jana III u Varšavi, oborila je sve rekorde. Prodana je za nevjerojatnih 712.000 eura, 5.200.000 kuna ili 3.200.000 poljskih zlota. Ostalih 14 radova najvećih poljskih umjetnika prodano je za ukupno za 6.230.000 zlota.

Skupljeno je ukupno 1.380.000 eura, a samo je Vudrag prodan za više od polovice tog iznosa. Istodobno to je cijena koju do sada nije postigao niti jedan hrvatski umjetnik, ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu. Primjerice, najvažnija djela slikara Vlahe Bukovca i kipara Ivana Meštrovića dosegnula su cijenu od po 200.000 eura. Tako da ih je Vudrag daleko nadmašio.

Takav senzacionalan uspjeh Nikole Vudraga uslijedio je neposredno nakon što je dobio poziv Europskog kulturnog centra da izloži svoje radove u Palazzo Mora tijekom sljedećeg Bijenala u Veneciji. Prije toga Vudraga su u Zagrebu posjetile dvije predstavnice Saatchi Gallery iz Londona, koje su ga pozvale da predstavi svoje radove u njihovom muzeju. Ta je galerija po značaju i posjećenosti treća najveća na svijetu.

Čelična djeva Telegram
Autor i djelo Telegram
Vudrag intervju Telegram

Skulpturu je dao u dobrotvorne svrhe

Organizator aukcije u Varšavi pozvali su Vudraga kao jedinog stranog umjetnika, a on im je poklonio skulpturu u dobrotvorne svrhe. Ispred ulaza u dvorac bile su također izložene Vudragove skulpture golemih metalnih Dijamanata.

Na Velikoj dobrotvornoj aukciji, koju su organizirali Omenaa Mensah i Rafal Brzoska vlasnici OmenaArt Foundation i Rafal Brzoska Foundation, na prodaju je stavljeno 15 radova najvećih poljskih umjetnika. Ulaznice za aukciju i svečanu večeru stajale su između vrtoglavih tri i pet tisuća eura. Toliku cijenu platilo je 400 najbogatijih oligarha, kolekcionara, filantropa, biznismena te poznatih osoba iz javnog i društvenog života Poljske. Samo od ulaznica u blagajnu fondacija slilo se više od milijun eura.

Prije nego li je počelo nadmetanje za Vudragovu skulpturu radovi dvoje pokojnih poljskih umjetnika svjetske i europske reputacije Magdalene Abakanowicz i Igora Mitoraja prodani su za 80.000 eura i 100.000. Nakon toga nitko nije očekivao da se mogu dostići ti iznosi.

Aukcija Telegram
Prisutan je bio velik broj ponuditelja Telegram
Na ulazu je bila i kočija Telegram

Očekivali 150.000, prodana za 712.000

Međutim, kad se na ekranima pojavila fotografija Vudragove mrežaste glave i njegovo ime, počelo je nadmetanje koje, tvrde posjetitelji poljskih aukcija, još nije viđeno. Isklična cijena koju su postavili likovni kritičari, iznosila je 150.000 eura. Odmah na početku javilo se desetak potencijalnih kupaca i cijena je počela vrtoglavo rasti.

Nakon što je prošla iznos od 500.000 eura, što su prisutni popratili ovacijama, vlasnica i organizatorica aukcije Omenaa Mensah i njen suprug Rafal Brzodska doveli su Vudraga pred publiku koja ge je oduševljeno pozdravila. Potom je cijena počela još brže rasti, a kad su voditelji proglasili da je skulptura prodana, nastalo je sveopće slavlje.

Na nadmetanju je pobijedila gospođa Sylwia Dobrzycka, direktorica tvrtke Panattoni development, sa sjedištem u Kaliforniji, koja se bavi industrijskim nekretninama, ima urede u 35 zemalja svijeta i najveća je u Europi. Ona je sva sretna ponosno pozirala fotografima s plaketom koja joj je uručena.

Vudrag s organizatoricom izlazi pred okupljene Telegram
Nadmetanje za skulpturu Telegram
Ponosna vlasnica skulpture Telegram

Tko je organizirao ovu aukciju?

Omenaa Mensah, bivša manekenka i popularna televizijska voditeljica, postala je jedna od najpoznatijih poljskih poduzetnica, investitora i kolekcionara umjetnina. Njezin suprug Rafal Brzodska, menadžer, investitor, ulagač u start-upove, vlasnik je Capital grupe i 68. je najbogatiji Poljak po časopisu Forbes.

Njihove dvije fondacije prikupljaju novac za pomoć i edukaciju djece iz Gane i Poljske, a u posljednje doba i za djecu iz Ukrajine. Aukcija je bila središnji društveni događaj u Varšavi i bila je demonstracija bogatstva visokog poljskog društva. Dok su svi muškarci morali biti odjeveni u crna odijela te leptir mašne, ženama je omogućeno da aukciju pretvore i u modnu pistu.

Nadmetanje za skulpturu Telegram
Vudrag s uzvanicima Telegram
Čelična djeva s autorom Telegram