Nekad je nužno odabrati stranu

Nisu svi političari šlampavi s baštinom; njemačka vlada kupuje kuću Thomasa Manna u Americi, da je privatni investitor ne sruši

Na otvorenje Mannove kuće u Pacific Palisadesu u blizini L.A.-a dolazi i njemački predsjednik

FOTO: Profimedia, AKG

Njemačka vlada željela je sačuvati od uništenja kuću u SAD-u u kojoj je slavni njemački pisac i nobelovac Thomas Mann (1875.-1955.) napisao svjetski poznata djela “Josip i njegova braća”, “Doktor Faust” i “Izabranik” te ju je kupila, a njezinu otvorenju u utorak prisustvovat će njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i piščev unuk Frido Mann.

Nekadašnju piščevu kuću u Pacific Palisades pored Los Angelesa njemačka vlada kupila je 2016. u želji da kuću sačuva od mogućeg uništenja. Bijela dvokatnica u kojoj je Mann, napustivši Njemačku kao ogorčeni protivnik nacizma, sa svojom obitelji živio između 1942. i 1952. i napisao poznata djela kasnije je preuređena u dom za njemačke stipendiste.

Strah da će je privatni investitor kupiti

Njemačka je kupila kuću Thomasa Manna zbog zabrinutosti da bi je privatni investitor mogao srušiti kako bi napravio mjesta za unosnu nekretninu. Piščev unuk Frido Mann, 77, živio je u toj kući u vrijeme svog djetinjstva. To je i razlog što će biti u pratnji Steinmeiera na otvorenju kuće.

Tijekom svog trodnevna posjeta Steinmeier se neće sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trunpom.