Nekad je nužno odabrati stranu

Nitko nije shvatio da arapski grafiti iz nove epizode 'Homelanda' zapravo ismijavaju tu seriju

Umjetnici su prihvatili angažman kako bi podvalili svoje poruke

FOTO: Screenshot

Producenti američke televizijske serije “Homeland” odlučili su angažirati neke ulične umjetnike koji su dobili zadatak da ocrtaju u zadnjoj emitiranoj epizodi, no čini se da nitko nije provjerio što zapravo na tim grafitima piše.

Ovi umjetnici su angažirani kako bi svojim grafitima dali dodatnu dozu autentičnosti jednom izbjegličkom kampu, no oni su učinili upravo suprotno od toga; napisali su parole poput “Homeland je rasistička serija”, “Homeland je poput loše šale koja nas nije nasmijala” i “#životicrnacasubitni”.

Serija s najviše predrasuda na televiziji

Heba Amin, Caram Kapp i Stone su putem pisane izjave objasnili zašto su odlučili “hakirati nagrađivanu seriju”. “Homeland je stekao reputaciju serije s najviše predrasuda na televiziji zbog svojih netočnih i vrlo pristranih portretiranja Arapa, Pakistanaca i Afganistanaca. Uz to, na potpuno krivi način su prikazali gradove poput Bejruta i Islamabada, ali i čitav muslimanski svijet”, napisalu su umjetnici u svojoj izjavi.

https://twitter.com/aut_omnia/status/654597736512245760

“Kroz prve četiri sezone, a sad i u petoj, ‘Homeland’ je zadržao status serije koja Ameriku prikazuje kao pravedne zaštitnike svijeta, a muslimane kao zle protivnike. S obzirom na tu reputaciju, nije nas bilo lako nagovoriti na taj angažman. No onda smo shvatili da kroz tu priliku možemo pokazati naše stavove kroz subliminalne poruke”, dodali su u priopćenju.

Uz spomenute poruke, među grafitima se nalaze i one na kojima piše “Ovoj situaciji ne treba vjerovati”, “Ova serija ne predstavlja uvjerenja umjetnika”, i najbolju od svih, “Homeland je lubenica”.