Tužna vijest. Noćas je u 53. godini života preminuo glumac i redatelj Saša Anočić

Anočić je tijekom života dobio brojne nagrade za svoja djela

21.01.2019., Zagreb - Redatelj Sasa Anocic. 
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Noćas je u 53. godini preminuo višestruko nagrađivani glumac, redatelj i pedagog, Saša Anočić, objavio je portal Teatar.hr.

Anočić je rođen u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. godine. Isprva je kao glumac zaposlen u osječkom HNK da bi potom prešao u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja gdje je do 2014. bio i ravnatelj.

U Trešnji je ostvario i brojne zapažene uloge; između ostalog je i Strašilo u Čarobnjaku iz Oza, Otac u Mami kao priči, Lumiere u Ljepotici i Zvijeri, Fagin u Oliveru Twistu i brojne druge.

Iza sebe ostavio brojne uspješnice

U ostalim našim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu naslove: Komšiluk naglavačke (u riječkom HNK Ivan pl. Zajca); Noževi u kokošima, To samo Bog zna, Kauboji i druge. Za režiju predstave Kauboji u Teatru Exit dobio je 17 nagrada, među kojima i Nagradu hrvatskog glumišta, Plaketu Grada Zagreba, Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin, te Marula za najbolje redateljsko ostvarenje.

Kauboji su inače jedna od najnagrađivanijih predstava u novijoj povijesti hrvatskog kazališta. Godine 2013. po Kaubojima je snimljen i istoimeni film i to u režiji Tomislava Mršića.

Od filmskih uloga Saše Anočića pak uz onu u Kaubojima valja izdvojiti i uloge u filmovima: Koko i duhovi; Libertango; Crnci; Zapamtite Vukovar; Gospođa za prije; Armin; Mrtvi kutovi; Leti, leti; Prezimiti u Riju; Chico; Anđele moj dragi. U televizijskim serijama ga pamtimo po ulozi doktora Zorana Šimića u seriji Hitna 94, ulozi u seriji Kud puklo da puklo i u drugim serijama.