Noćas su dodijeljeni Zlatni globusi, a mi donosimo detaljan pregled

Boris Homovec piše o nagradi Udruženja stranih novinara u Hollywoodu

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 08: Actress Meryl Streep, recipient of the Cecil B. DeMille Award, walks into the press room during the 74th Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton Hotel on January 8, 2017 in Beverly Hills, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Čim je Jimmy Fallon bio odabran za voditelja ceremenije svečane 74. trosatne dodjele Zlatnih globusa, koje dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu, iz hotela Beverly Hilton na Beverly Hillsu, uz izravni prijenos NBC-a, bilo je svima jasno da nas očekuje sjajna večer. Jer Fallon je jedan od najomiljenijih, najšarmantnijih i najduhovitijih američkih zabavljača, komičara i televizijskih zvijezda, koji do sad baš nikad nije razočarao svoje fanove.

Iako je Ricky Gervais sa svojim otrovnim komentarima kao najkontroverzniji domaćin u povijesti dodjele Globusa, ostao i dalje nenadmašan. Jedan od ključnih momenata ove noći pune uzbuđenja, oduševljenja, ali i razočaranja, kao i uvijek kad se dodjeljuju nagrade najboljima u televizijskoj i filmskoj industriji tijekom protekle godine , bila je dodjela nagrade Cecil B. deMille nagradu za životno djelo.

Nagrada (koju su osvojile mnoge megazvijezde, u rasponu od Barbre Streisand do Denzela Washingtona lani) dodijeljena je holivudskoj, vidno smršavjeloj, veteranki Meryl Streep u groznoj kičastoj opravi, koja je tijekom 40-godišnje karijere osvojila čak 29 nominacija i osam pozlaćenih Zlatnih globusa. Streep je održala i nadahnut govor, u kome je oprala novog predsjednika Donalda Trumpa.

The Crown proglašena najboljom serijom

Između ostalog, Streep je rekla: “Što je Hollywood danas? Masa ljudi s drugih područja. Hollywood je prenatrpan strancima i ako nas sve izbacite, nećete imati što za gledati, osim nogometa i borilačkih vještina, koje, ionako, nisu umjetnost.”

Od televizijskih dramskih serija, a među nominiranima bile su ponovno već potrošene Igre prijestolja, te četiri nove serije, koje su stekle već fanove diljem svijeta, pa tako i kod nas: Stranger things, This is us, Westworld i The Crown, očekivalo se kako će trijumfirati HBO-ova fantazmagorija Westworld.

Iznenađenje je bilo golemo kad je najboljom serijom proglašena sjajna, raskošno producirana originalna Netflixova The Crown, o ranim danima britanske princeze i kraljice Elizabete II (o kojoj je Telegram već pisao), s budžetom od 100 milijuna dolara za prvu sezonu.

Atlanta je najbolja nova komična serija

Glavna glumica, široj javnosti nepoznata Britanka Claire Foy proglašena je najboljom glumicom u dramskoj seriji, pobijedivši favoritkinje Winonu Ryder, veliku povratnicu za sjajnu rolu mame nestalog dječaka u izmišljenom gradu Hawkings u prvoj televizijskoj roli serije Stranger things i Evan Rachel Wood, za sjajnu ulogu androida Dolores u Westworldu.

Najbolja nova komična serija, u konkurenciji s ponovno nominiranim Potpredsjednicom i Mozartom iz džungle, te novim Black-ish i Transparent (mnogi su se kladili baš na nju) jest pobjednička Atlanta. Priča je to o tri tipa koji pokušavaju uspjeti na rap sceni Atlante, za koju je jedan od autora, redatelja i izvršnih producenata proglašen najboljim glumcem u humorističnoj seriji-mjuziklu ili komediji. Riječ je o sjajnom Donaldu Gloveru.

Od mini tv serijala i tv filmova, očekivalo se da će se glavna bitka voditi između HBO-ove Kobne noći s Johnom Turturrom i već kultnog The Night Managera (u režiji Susane Bier, adaptaciji romana Johna Le Carrea), no Zlatni globus pobrao je The people vs. O. J. Simpson: American crime story.

Ekipa The Night Managera pokupila nagrade

Za ulogu u toj seriji Sarah Paulson pobijedila je i takve zvijezde, kakve su veteranka Charlotte Rampling za London Spy (krimi seriju u kojoj je igrala i naša Zrinka Cvitešić), te jedna od omiljenijih američkih kućanica Felicity Huffman, sjajna karakterna glumica za glavnu ulogu u American crime.

Zgodni britanski glumac Tom Hiddleston, po prvi puta nomiran za Zlatni globus, pobijedio je kao najbolji glumac u mini seriji s The Night Managerom. Njegova kolegica Olivia Colman proglašena je najboljom epizodnom glumicom u toj mini seriji, dok je neodoljivi Hugh Laurie proglašen najboljim epizodistom (ovo mu je treći Globus, nakon dva osvojena za Dr. Housea).

Dok je najboljim dramskim glumcem u serijama proglašen uvijek sjajan Billy Bob Thornton za glavnu ulogu u novoj Amazonovoj dramskoj seriji Goliath (već ima jedan Globus za seriju Fargo). Iako se u kuloarima šuškalo kako bi povratnica Sarah Jessica Parker za seriju Razvod, koju je i producirala, mogla biti proglašena najboljom glumicom u komediji, potukla ju je nepoznata Tracee Ellis-Ross, prvi puta nominirana za komediju Black-ish.

Apsololutni trijumf La La Landa obilježio dodjelu

U nagradama za najbolje filmove nemalo iznenađenje izazvalo je proglašenje najboljim dramskim filmom Moonlight, priča Barrya Jenkinsa o borbi mladog Afroamerikanca da se izbori za vlastiti seksualni identitet kao gay u okrutnom okruženju Miamija. Naime, očekivalo se kako će trijumfirati ili intimistička nezavisna drama Manchester by the sea Kennetha Lonergana, ili ratni spektakl Mela Gibsona Hacksaw Ridge.

No, ova dodjela Globusa pamtit će se po apsolutnom trijumfu divnog mjuzikla La La Land scenariste i redatelja Damiena Chazellea, ljubavnoj, vizualno magičnoj priči između jazz pijaniste i mlade glumice u Los Angelesu, koji je odnio čak sedam kipića. One za najbolji mjuzikl, redatelja, scenarij, originalnu glazbu Justina Hurwitza, originalnu pjesmu City of stars, te perfektne glavne interprete Ryana Goslinga i Emmu Stone.

Nagrada Isabelli Hupert veliko iznenađenje

Najboljom dramskom glumicom proglašena je, posve iznenađujuće za Amerikance, europska filmska diva Isabelle Hupert za perfektnu ulogu u Vehoevenovom Elle (pobijedivši gotovo sigurnu pobjednicu Natalie Portman za Jackie). Sigurnim se smatralo i da će Casey Affleck, mlađi brat dvostrukog oskarovca Bena Afflecka, za sjajnu ulogu u drami Manchester by the sea biti proglašen najboljim dramskim glumcem na filmu.

Jedna od najboljih i najtraženijih afroameričkih glumica posljednjih godina Viola Davis za ulogu u drami Fences Denzela Washingtona proglašena je najboljom dramskom epizodisticom. Aaron Taylor-Johnson trijumfirao je nasilnom ulogom u razočaravajućoj drami Noćne životinje Toma Forda, kao najbolji dramski epizodist.

Hoće li Chazelleov film trijumfirati i na Oscaru?

Fordov film podbacio je ne samo po broju nominacija za Zlatne globuse, već i u financijskom smislu, jer je s budžetom od 22 i pol milijuna dolara, usprkos jakom PR-u i zvjezdanim castom s Amy Adams i Jakeom Gyllenhaalom uspio u konačnici zaraditi niti deset milijuna.

Najboljim animiranim filmom proglašena je Zootopia Byrona Howarda i Richa Moorea (za koje su glasove posudili i Jason Bateman, Idris Elba i Shakira), a najboljim filmom na stranom jeziku proglašena je francuska erotska drama Elle Paula Verhoevena. Time su Nijemci doživjeli veliko razočaranje, jer se očekivalo da će pobijediti njihov Toni Erdmann, koji je trijumfirao nedavno na Europskim filmskim nagradama.

Groznica dodjela filmskih nagrada nastavlja se onom najvećom, oskarovskom i bit će zanimljivo provjeriti hoće li La La Land Chazellea, koji je sa sedam upravo osvojenih nagrada ušao u povijest Zlatnih globusa, trijumfirati i u noći 26. veljače, što ćemo moći provjeriti uz izravan prijenos na HRT-u.