Notre Dame će se obnoviti u izvornom obliku. Macron je odustao od modernističke verzije

Katedralu iz 12. stoljeća prošle je godine zahvatio požar

FOTO: AFP

U požaru stradali toranj i krov Notre Damea obnovit će se u izvornom obliku, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odustao od modernističke varijante, potvrdili su u četvrtak navečer izvori u Elizejskoj palači. Macron je ranije predlagao zamjenu tornja iz 19. stoljeća modernim arhitektonskim djelom.

No, odlučio se za obnovu tornja od 96 metara i krova u izvornom obliku nakon konzultacija i savjeta Francuskog nacionalnog povjerenstva za arhitekturu i baštinu. Predsjednik umjesto prvotne ideje sada želi moderne zahvate na području koje okružuje katedralu.

Snažan konsenzus oko obnove u izvornom obliku

Katedralu iz 12. stoljeća prošle je godine zahvatio požar. Macron je predlagao zamjenu tornja zbog toga što on nije izvorni dio katedrale i dodan je u okviru velike obnove koju je sredinom 19. stoljeća vodio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc.

Njegov prijedlog izazvao je intenzivne polemike no nova francuska ministrica kulture Roseline Bachelot kazala je da, iako je odluka na Macronu, postoji snažan konsenzus da se toranj obnovi u izvornom obliku. Požar je izbio 15. travnja 2019. godine dok se obnavljala katedrala i izgorjele su drvene grede zbog čega se toranj urušio i povukao za sobom dio krova.