Novi dokumentarac o Hedy Lamarr otkriva veliku znanstvenu karijeru slavne glumice

Osmislila je izmjenu radiofrekvencije kako bi nacisti teže ometali radiokomunikaciju saveznika

FOTO: Wikipedia

Holivudska sirena, jedna od najljepših žena pedesetih godina prošloga stoljeća, bila je i briljantna znanstvenica koja je, tijekom Drugoga svjetskog rata, osmislila izmjenu radiofrekvencije da bi nacisti teže ometali radiokomunikaciju saveznika. Novi dokumentarni film, producentice Susan Sarandon, čija će premijera biti ove srijede u Londonu u sklopu Židovskog filmskog festivala, ispričat će priču o nevjerojatnom životu Hedy Lamarr, izvan filmskog ekrana.

Hedy Lamarr smatrala se jednom od najljepših žena na svijetu četrdesetih i pedesetih godina, koja je tijekom svoje blještave glumačke karijere glumila uz zvijezde kao Spencer Tracy, James Stewart i Clark Gable. Malo je, međutim, poznato da je prelijepa glumica bila i briljantna znanstvenica koja je pomogla osmišljavanju sustava izmjene radiofrekvencije što je eventualno dalo temelje modernim bežičnim tehnologijama kao wifi, GPS i bluetooth.

Mrzile je uloge koje su se fokusirale na njezin izgled

Rođena je kao Hedwig Eva Maria Kieler u Beču, 1914. godine kao kćer bankara i pijanistice, židovskog porijekla. Lamarr, čija je ljepota bila predložak za portretiranje Snjeguljice, počela je glumiti kao tinejdžerka, debitirajući prvim filmom u sedamnaestoj godini, prije nego se pojavila u češkom filmu Ekstaza.

Njezina pojava u tom filmu, u kojem se pojavljuje i naš Zvonimi Rogoz, izazvala je puno kontroverzi zbog scena seksa u kojem je mlada glumica odglumila prvi ženski orgazam na platnu. Poslije toga slijedio je niz uspješnih filmova, s vrhuncem kada je glumila u filmu Samson i Dalila, najpoznatijeg filmaša tog vremena Cecil DeMillea, 1949. godine. Lamarr je nastupila u 35 filmova, ali je postala sita uloga koje su se fokusirale samo na njezin izgled.

Razvijala je sustav tajne komunikacije za američku mornaricu

Jednom je kazala da svaka djevojka može biti glamurozna, “samo trebaš stajati i izgledati glupo”. Vođena interesom za vojnu tehnologiju i znanost, koje je stekla uz supruga, austrijskog magnata municije, posvetila se razvoju sustava tajne komunikacije za američku mornaricu tijekom Drugog svjetskog rata.

Lamarr je imala puno osobnih razloga da pomogne pobjedi nad Hitlerom. U svojoj autobiografiji ustvrdila je da je njezin bivši muž, Fritz Mandl imao bliske poslovne veze s nacističkom njemačkom vladom, usprkos židovskim korijenima. Tvrdila je da su Hitler i Mussolini prisustovali zabavama u Mandlovoj kući. Nacistička praksa prigušivanja i ometanja signala radio veze Saveznika potaknula je Lamarr da osmisli izum po kojem je postala najpoznatija.

U kući je imala posebnu sobu posvećenu izumima gdje je, zajedno s kompozitorom Georgom Anthellijem, napravila uređaj koji je omogućavao izmjene frekvencije pa je tako postalo teže presijecati Savezničku radiokomunikaciju.

Patentirali su sustav za navođenje torpeda

Shvatila je da je stalno mijenjanje frekvencije teže za presretanje. Ideja promjene frekvencije služila je kao temelj za navođenje torpednog sustava koji su ona i Anthelli razvili zajedno. Koristeći njezinu ideju o frekvencijama i njegovo iskustvo sa devetnaestominutnim filmom Ballet Mecanique, otkrili su kako brzo sinkronizirati promjenu radiofrekvencije.

Par je kreirao sustav baziran na 88 ključeva klavira, a svoj su izum prijavili u lipnju 1941. godine. Malo više od godine poslije, 11. kolovoza 1942. godine, dobili su patent.

Ista tehnologija se danas koristi kod bežičnih telefona

Iako njihova ideja nije implementirana sve do kraja rata, povijest je pokazala da je bila praktična i godinama ispred svoga vremena. Američka mornarica počela ju je koristiti u šezdesetim godinama, a ista se tehnologija koristi i danas kod bežičnih telefona, GPS-a i u vojsci.

Magazin Time je napisao 1974. godine, kada je dobila počasti na Nacionalni dan izumitelja, da su “obožavatelji filma Ekstaza voljeli način na koji je Hedy Lamarr gola plivala u vodi, ali su možda iznenađeni da je glumica, tada u šezdesetim godinama, imala istinske nautičke vještine. Ona je suizumiteljica sustava za navođenje torpeda”. Lamarr koja ima svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu, kazala je da su joj stvari prirodno dolazile.

U mirovini se posvetila izumima

Na jednom jedinom događaju Lamarr je skupila u dobrotvorne svrhe 7 milijuna dolara prodajući poljupce za 50 tisuća dolara. Godine 1957. povukla se iz glume i preselila u Altamonte Springs u Floridi. Tamo je živjela miran život, nastavljajući raditi na izumima kao džepić sa strane kutije Kleenex rupčića za upotrebljene rupčiće.

Udala se 6 puta i imala troje djece, Jamesa, Anthonyja i Denizu. Umrla je 2000. godine zbog zatajenja srca i kronične vaskularne bolesti.