Novi Star Wars mogao bi konačno ponuditi odgovor na pitanje tko je, zapravo, Luke Skywalker

Nova trilogija bit će iznimno lukrativna, ali i jako važna za serijal

Što god mislili o kvaliteti druge trilogije Star Warsa (1999. – 2005.) – a za pretpostaviti je da, poput većine razumnih gledatelja, ne mislite ništa dobrog – ona je ostvarila krajnje zanimljiv filmski presedan.

Druga trilogija Star Warsa, s fokusom na odrastanje i formiranje Anakina Skywalkera, a zapravo na odrastanje i formiranje Dartha Vadera, dubinski mijenja narativni i tematski fokus cijele sage, i izvrće kontekst u kojem gledamo prva tri filma.

Čak i najuspješniji nastavci i najzaokruženije naracije – posebno najuspješniji nastavci i najzaokruženije naracije – igraju se istim temama, istražuju poznato i nemaju ambicije ni realne potrebe mijenjati značenje i tematskih okvir prethodnih nastavaka. Sva tri nastavka Kuma prožeta su istim motivima i tematima: moć, lojalnost, tradicija, granice privatnog i poslovnog, moralnog i potrebnog.

Tko je, zapravo, tip zvan Luke Skywalker?

U fascinantom obratu, Star Wars saga prerasta okvire svemirskog vesterna o talentiranom farmeru koji je, uz pomoć zaboravljenog očevog oružja i nekoliko fanatiziranih prijatelja, objavljuje rat organiziranoj, uzuraptorskoj vlasti. Širenjem priče na drugu trilogiju, onu čija se radnja kronološki odvija prije prve, Star Warsi postaju znatno kompliciranija priča o usponu, padu i iskupljenju Jedi viteza Anakina Skywalkera.

Novi film iz serijala Star Wars, Sila se budi, čiji prvi foršpan je emitiran prije nekoliko mjeseci i koji za dva dana stiže u kina, ima ozbiljan potencijal za još jedno izokretanje paragidme. A sudeći po reklamnoj kampanji u kojoj gotovo uopće nema legendarnog lika Lukea Skywalkera – osmišljen potez, potvrdio je redatelj J.J. Abrams – upravo na to i ciljaju.

anakin-darth

Temeljno pitanje sljedeće trilogije, ili barem ovog sljedećeg filma serijala, jest: tko je, zapravo, onaj tip zvan Luke Skywalker? Tek kad ponovno pogledate sve dijelove serijala, u narativnom, a ne produkcijskom slijedu, što sam prije dvije godine napravio s bratom tijekom blagdana, shvatit ćete da nakon šest filmova nemamo blage veze tko je Luke Skywalker. Što je neobično, obzirom da smo, nakon prve trilogije i prije emitiranja druge, bili dosta sigurni da znamo.

Narativni mehanizam potreban za priču o iskupljenju

Promatran u okviru epizoda 4, 5, i 6, Luke je stereotipni mladi lik više-manje svake vestern priče: skromni i marljivi poljoprivrednik koji bi za sebe htio nešto više i koji, na tom putu, otkriva neugodne obiteljske istine, drevne borilačke i meditacijske vještine, upoznaje sebe i svoje limite, i na kraju, svladava sve neprijatelje, djelatnike zlog imperija.

U tom okviru, Luke zadovoljava formu i ispunjava sva naša očekivanja.

Međutim, promatran u okviru svih šest dosadašnjih filmova, Luke Skywalker postaje sporedan i pomalo nedefiniran lik u sagi obitelji Skywalker, narativni mehanizam potreban za priču o iskupljenju njegova oca Anakina. Od glavnog lika Luke odjednom postaje sporedni akter velikog epa o Anakinu Skywalkeru, a Anakin, od karizmatičnog negativca, postaje glavni lik sapunice.

Tragičan i morbidno fascinantan lik

Moram priznati da sam bio duboko uznemiren Vaderovom ulaznom scenom u Epizodi 4, nakon što sam prethodno gledao Epizode 1, 2 i 3. Kad trilogije gledate odvojeno, Darth Vader je naprosto apstraktni zli tip u crnom odijelu. Ako ih, pak, gledate kronološki, Vadera vidite kao dubinski tragičnog i morbidno fascinantnog lika. Jasno, George Lucas u trenutku snimanja Epizode 4 nije imao pojma da će osmisliti i realizirati još pet filmova, no osnovna naracija, uz manja nepoklapanja, itekako je kompaktna. S druge strane, Luke postaje pomalo običan, tanak lik.

JJ. Abrams, redatelj novog nastavaka, Epizode 7, u jednom je intervju kazao kako je upravo pitanje identiteta Lukea Skywalkera bila primarna motivacija za uključivanje u projekt. Prepričao je kako mu je Kathleen Kennedy, producentica Lucasfilma i šefica nove trilogije, upravo to bacila kao udicu dok se nećkao.

Taman je bio usred novog Star Treka i htio je raditi neki svoj autorski film, pa mu je ideja snimanja novog Star Warsa, bez obzira na privatne opsesije, zvučala malo naporno. Sve dok ga Kathleen nije upitala: “Tko je Luke Skywalker?”. Abrams je otišao doma, razgovarao sa suprugom i vrlo brzo prihvatio posao.

Lord Vader je znantno razrađeniji lik

Shvatila je Kennedy i shvatio je Abrams: nova, treća trilogija velikog serijala ima najlogičniju moguću premisu. Luke Skywalker izgubio je poziciju glavnog lika obiteljske sapunice, pošto se cijela radnja, uz blage biblijske motive, rekonceptualizirala kao Anakinov put prema propasti (epizode I-III) i put prema iskupljenju (epizode IV – VI). Ali, što je s Lukeom?

Njegov otac – još jednom, zanemarimo ponekad jezive dijaloge, slabu glumu i patetično lošu realizaciju pojedinih ideja u prednastavcima – znatno je kompleksniji, razrađeniji i definiraniji lik. Nakon izlaska epizode 6, 2005. godine, možemo promatrati cijeli životni put, od ekcesno talentiranog dječaka do pomračenog masovnog ubojice koji, nekoliko trenutaka prije smrti, ipak skida masku i kaje se (donekle).

Njegove su motivacije iznimno jasne i precizno artikulirane: strah za samohranu majku, strah za voljenu suprugu, želja za većim ovlastima unutar oronulog republikanskog ustroja, i kasnije, strah za sina i želja za većim ovlastima unutar diktatorskog sustava Galaktičkog imperija (u jednom trenutku Vader nagovara sina da smaknu cara i zajedno vladaju galaksijom).

Što bi se dogodilo da su nacisti obnovili carstvo?

Kreativni tim iza novih Star Warsa upravo tu, u motivaciji Lukea Skywalkera nakon očeve smrti, vidi prostor za razvoj radnje – a ta radnja, u ovom ili onom obliku, mora biti nastavak sage obitelji Skywalker. Teorija fanova mnogobrojne su, od one najčešćih, da se iza kacige glavnog negativca novog filma, Kyla Rena, zapravo nalazi Luke Skywalker, do prilično suludih i suludo kompleksnih.

“Ništa nam neće stajati na putu… Završit ću ono što si započeo”, govori nepoznati duboki glas u foršpanu, vjerojatno glas Kyla Rena, dok je u kadru stara, spaljena kaciga Dartha Vadera. Govori li to poludjeli Luke svom mrtvom ocu? Ili neki drugi štovatelj preminulog masovnog ubojice?

FirstOrder

J.J. Abrams, kao i uvijek, otvara vrata za spekulacije i tračeve, i uživa u tome. O radnji nije rekao gotovo ništa, osim da se misteriozna nova organizacija zvana Prvi red temelji na promišljanju o nacistima. “Što bi se dogodilo da su svi vodeći nacisti pobjegli u Argentinu i zatim počeli raditi zajedno na obnavljanju svog carstva? Da li bi oni prethodno carstvo smatrali neuspjehom ili bi ga glorificirali?”, kazao je Abrams prije nekoliko mjeseci.

Kome se djedov rat učinio zanimljivim

Osobno ne mislim da se Luke Skywalker nalazi iza kacige glavnog negativca filma, a koliko vidim, slično misli i većina filmskih kritičara i analitičara po webu. Razloga ima dosta, od toga da se glumac lika Kyla Rena već naslikavao i narazgovarao s novinarima, do logičkih rupa te verzije.

Vjerojatnijom se čini teorija da se Skywalker, nakon očeve smrti i pobjede nad imperijalističkim snagama, našao razočaran razvojem društvene i osobne situacije, u izolaciji, depresiji i vječnom strahu da će, kao najmoćniji živući Jedi, pasti u iskušenje da zloupotrebi svoju moć i znanje.

U takvom teškom psihičkom stanju, ostarjeli Luke Skywalker možda se zapitao kako bi izgledao život u kojem je prihvatio očevu ponudu; ili je, s dobrim namjerama, započeo trenirati potencijalne mlade Jedije koji su se zatim odmetnuli; ili, možda, Luke ima sina ili nećaka kojem se djedov rad učinio zanimljivim.

Drugi veliki naracijski preokret sage

Očito je da netko – Kylo Ren ili njegov šef, misteriozni lik zvan Snoke, što ga glumi Andy Serkis, o kojem se ne zna gotovo ništa – opsesivno skuplja memorabiliju vezanu uz Vadera i okuplja novu vojnu silu. Hoće li ih Luke Skywalker spriječiti? Ili će im se pridružiti, ili ih na neki drugi, tragični način osposobiti za zlodjela?

Malo je vjerojatno da će ostati plošan lik bez vlastitog tragičnog puta, sa iskupljenjem ili bez njega.

Ukoliko J.J. Abrams i scenaristi uspiju dati adekvatan odgovor kojim bismo ponovno upoznali Lukea Skywalkera, ostvarit će drugi veliki naracijski preokret sage, nužan za održavanje daljnje napetosti tijekom planirane trilogije. Poput svake kvalitetne sapunice, Star Wars treba još jedan dobar twist.


Objavljeno u tiskanom Telegramu, 31. listopada 2015.