Novo istraživanje je pokazalo ono što su svi uglavnom znali - pisci su siromašni

Samo 5 posto britanskih pisaca može živjeti samo od svojih objavljenih tekstova

Urval av de böcker som har vunnit Nordiska rådets litteraturpris under de 50 år som priset funnits
FOTO: Johannes Jansson/norden.org

San mnogih administrativnih radnika je poslati sve k vragu i započeti novi život kao pisac. No, istraživanje je pokazalo da je poslovni put pisaca rijetko posut zlatom. Istraživanje koje je provelo The Authors’ Licensing and Collecting Society pokazalo je da tek 5 posto svih pisaca u svoje džepove trpa više od polovice onoga što se u svijetu uprihodi od pisanja.

Prosječni prihodi jednog pisca niži su od minimalca, a u redovima najpotplaćenijih nalaze se oni koji se bave tehničkim, odnosno akademskim vidovima pisanja. Izvješće londonskog fakulteta Queen Mary navodi da “najveća koncentracija prihoda odlazi u ruke tek nekolicine pisaca, dok ostatak njih ne zarađuje gotovo ništa”.

Velika Britanija profilirala se kao nacija puna ljudi koji bi voljeli pisati budući da se ispostavilo da je posao pisca najpoželjniji. Od ukupnog broja ispitanika čak je njih 60 posto izjavilo da bi se rado uzdržavali od pisanja.

J. K, Rowling zaradila najviše

Velik broj članova Društva pisaca ironično se osvrnuo na ovo istraživanje navodeći kako bi i oni rado od toga živjeli. “Neporecivo je da je u današnje vrijeme teško živjeti samo od profesionalnog pisanja”, rekla je Nicola Solomon, izvršna direktorica istog društva.

Istraživanje je pokazalo da je 42,3 posto svog novca plaćenog profesionalnim piscima završilo u rukama autora koji ionako godišnje zarađuju više od milijun kuna. Nimalo ne iznađuje činjenica da se J. K. Rowling nalazi pri vrhu te liste sa zarađenih 14 milijuna dolara, a to se odnosi samo na prošlogodišnje prihode. E. L. James, autorica hit šund romana “Pedest nijansi sive”, prošle je godine navodno zaradila više od 10 milijuna kuna.

7 posto zarade dolazi od pisanja

Donja polovica liste, ona koja obuhvaća autore na minimalcu, dobila je samo 7 posto cjelokupne zarade od pisanja. “Čini se da je pisanje profesija od koje samo šačica pisaca može pristojno živjeti”, natuknula je Solomon.

Gospođa Solomon zaključila je da dio tog problema leži u izdavačima koji su odlučili igrati na sigurno i većim se dijelom koncentirati na popularne autore koji će se sigurno dobro prodavati. Mnoge od tih spisateljskih zvijezda u stvarnosti uopće nisu pisci već glumci, televizijske zvijezde (čitaj reality zvijezde) i sportaši.

Autori koji su nekad u očima izdavača s zarađenih 5,000 funti predstavljali savršeno dobar profit sada im više nisu zanimljivi. Avansi su sve rijeđa pojava, a i kad se isplaćuju uvelike su niži nego što su to običavali biti.