Očekivala se kolosalna propast, ali Čuvari galaksije 2 idu super; evo 5 stvari koje bi vas mogle zanimati

Nastavak Marvelovog hita iz 2014. upravo igra i u hrvatskim kinima

FOTO: Marvel Studios

Nakon uspjeha prvog dijela, nastavak Čuvara galaksije upravo se prikazuje u hrvatskim i stranim kinima, gdje je priličan hit. Iako su predviđali da će biti grozan promašaj na kino blagajnama, prvi film Čuvari galaksije zaradio je ogromnih 330 milijuna dolara te se se pokazao jednim od najvećih holivudskih fenomena 2014. godine, stvorivši ozbiljan broj fanova.

Sada se već poznata skupina intergalaktičkih odmetnika, predvođena Peterom Quillom kojeg slijede, između ostalih, rakun i drvo, suočava s novim problemima dok pokušavaju otkriti stvarno porijeklo njihovog spontano uspostavljenog vođe. O njihovim novim avanturama otvoreno je progovorio redatelj James Gunn. Važno upozorenje: slijede spoileri.

Porijeklo Petera Quilla homage je Ratovima zvijezda

Majka Petera Quilla na samrti otkriva istinu o njegovom ocu Screenshot YouTube

Peter Quill, poznat u njegovom svemiru i kao Star-Lord (Chris Pratt) u nastavku Čuvara galaksije napokon upoznaje svoga oca. Ideja je svojevrsni hommage Ratovima zvijezda za koji redatelj Gunn kaže kako je osmišljen i prije prve klape. U uvodnoj sekvenci izvornih Čuvara, mladom Peteru majka na samrti kaže da mu je otac bio anđeo, biće od čiste svjetlosti, zapravo aludirajući na Ega, kojeg glumi Kurt Russell, a koji je ni više ni manje nego živući planet.

Nastavak se zapravo radi i o egu Pratta i Gunna

James Gunn priznao je da je imao problema s kontroliranjem ega tijekom snimanja Marvel Studios

Lik Ega, kojeg glumi Kurt Russell, nebesko je biće koje svakako zaslužuje to ime svojim djelima i karakterom. No Gunn napominje da nije slučajno nazvao jednog od najznačajnijih likova upravo “Ego”. Naime, redatelj napominje kako je lik Ega, zajedno sa samim značenjem tog imena, zapravo povezan s njegovim osobnim razvojem nakon neočekivanog uspjeha prvog filma. “Prvi film bio je toliko uspješan da smo Chris Pratt i ja doživjeli nevjerojatan porast vlastitih ega. Ja sam dotad bio redatelj niskobudžetnih filmova, a Chris je bio bucmasti sporedni lik u sitcomu Parks & Recreation. No, odjednom su nas svi htjeli u svojim projektima. Čuvari galaksije 2 su u mnogočemu preslika osobne priče o egu i ne dopuštanju da nas isti uništi.”

Pri stvaranju Rocketa, pomogao je pravi rakun Oreo

Kako bi bio siguran da su Rocketove kretnje autentične, redatelj James Gunn na setu je koristio pravog rakuna kao glavnog savjetnika za lik Rocketa. Zajedno s timom stručnjaka, izučio je njegove kretnje te ih je vješto uklopio u lik sada već popularnog čovjekolikog rakuna s grdom naravi. Štoviše, nova životinjska filmska zvijezda, rakun Oreo, toliko je prirastao srcu redatelju i ostatku ekipe da je bio pratnja Jamesu Gunnu na crvenom tepihu tijekom promocije prvih Čuvara glaksije.

Groot je nastao još 1959. I nije onakav kakvim se čini

Njegovo božansko visočanstvo Groot Screenshot YouTube

Groota su stvorili Stan Lee i Jack Kirby u trinaestom nastavku Tales to Astonish još 1959. godine, kada su ga prozvali Čudovištem s Planeta X. U početku je zamišljen kao zlikovac, no kroz godine priča se promijenila. Groot je potomak antropomorfne rase drveća imena Flora Colussus. Izrastao je na svom rodnom Planetu X, gdje su ga odgojili drevni mudraci znani kao Arbor Masters koji žitelje mističnim putem ispunjuju takozvanim “fotonskim znanjem”, koje im omogućuje da spoznaju svijet oko sebe bolje od drugih bića. Iako ga je svijet upoznao kao čudovište, mnogi ne znaju da je Groot zapravo kraljevske krvi, a puna titula mu glasi “Njegovo božansko visočanstvo kralj Groot 23., monarh Planeta X, staratelj razgranatih svjetova, gospodar onog što zasjenjuje”. Od zlikovca s početaka postojanja do novih filmskih adaptacija, Groot se transformirao u samozatajnog junaka.

David Hasselhoff je ispao najveća zvijezda filma

Legendarni Hoff očito nije izgubio svoj seksipil AFP

Scena kada se Ego pretvara u različite osobe kako bi pogodio emotivnu žicu svog sina Petera, te se pritom pretvori u Davida Hasselhoffa, jedna je od najzabavnijih u filmu, a nastala je sasvim slučajno. Redatelj Gunn pristupio je Hasselhoffu s idejom da se pojavi u kratkoj cameo ulozi. No, rezultat je bio puno više od toga, obzirom da je Hasselhoff spontano očarao Gunna koji je potom odlučio dati mu više filmskog prostora. Za bivšeg Mitcha Buchannona Gunn je rekao da je izuzetno simpatičan lik, a tome u prilog dovoljno govori da je ostatak ekipe stajao u redu za njegov autogram.

Ako slučajno još niste, ovdje možete pogledati trailer za Čuvare galaksije 2: