Od Doriana Graya do blistave solo karijere. Po ovim hitovima Massima ćemo zauvijek pamtiti

Karijeru je počeo ranih osamdesetih, kao osnivač art rock grupe Dorian Gray

25.06.2022., Pula - Parni valjak i prijatelji, priredili spektakularan koncert u prepunoj pulskoj Areni. Koncert je odrzan pod nazivom "Valjak i prijatelji: Dovoljno je reci..Aki". Massimo Savic   Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
FOTO: Sasa Miljevic/PIXSELL

Nakon borbe s teškom bolesti danas je u dobi od 60 godina umro pjevač i kantautor Massimo Savić. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Massimo je preminuo u Vinogradskoj bolnici gdje se liječio od karcinoma pluća. Bio je poznat po svom upečatljivom vokalnom izražaju, zbog čega je zapažen odmah po početku svoje glazbene karijere. A ona je počela ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zajedno s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem osnovao je grupu Dorian Gray, a prvi album “Sjaj u tami” izdali su 1983. godine. Dvije godine kasnije uslijedio je i drugi album “Za tvoje oči”. “Sjaj u tami”, inače obrada pjesme “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” iz repertoara grupe The Walker Brothers, bio je prvi veliki hit Doriana Graya, upravo zahvaljujući karakterističnom glasu pjevača.

Suradnja s Tutićem

Dorian Gray se raspao 1986. godine, a Massimo je nastavio s uspješnom solo karijerom, pa krajem osamdesetih i devedesetih objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem.

Nakon toga promijenio je i glazbeni stil, a 1995. godine, također u suradnji s Tutićem, objavljuje album Benzina. Ubrzo potom napravio je pauzu od nekoliko godina, a 2004. godine vratio se na velika vrata albumima “Vještina” i “Vještina 2”.

Obradio je hitove glazbenih velikana poput Olivera Dragojevića, Gibonnija, Arsena Dedića i Indexa. Na albumu “Vještina” ipak je najzapaženija pjesma bila suradnja s grupom Meritas na pjesmi “Odjednom ti”. S njom je nastupio i na Dori 2004. godine.

Višestruki dobitnik Porina

Pjevačeva karijera nakon toga išla je i dalje uzlazno. Rasprodavao je koncertne dvorane i arene širom regije, pogotovo za vrijeme Valentinova. Tridesetu godišnjicu karijere obilježio je 2013. godine velikim jubilejem, a koncert života imao je u zagrebačkoj Areni 5. studenog ove godine.

Massimo je u svojoj karijeri osvojio i niz diskografskih nagrada. Gotovo svake godine jedan bi Porin otišao u njegove ruke, a prvi je dobio 2004. za izvedbu “Znam zašto te osjećam”. Suprugu Eni upoznao je 1989. koja je tada pisala pjesme Josipi Lisac. Imaju kćer Mirnu, novinarku i bivšu radijsku voditeljicu.