Nekad je nužno odabrati stranu

Od Julija Knifera do Stipana Tadića: ovo je 12 velikih umjetnika koji su oslikali kultni zid u Branimirovoj

Prvi put je oslikan '87 i od tada nije bio bez umjetničkih radova

Branimirova ulica na potezu od glavnog kolodvora pa do križanja sa Strojarskom ulicom je jedan poprilično sumoran prizor. Izuzev blještećeg kino multipleksa, ovom vrlo prometnom cestom uglavnom dominiraju oronule i potamnjele fasade, prazni poslovni prostori, kostur “Nade Dimić” i pučka kuhinja.

S druge strane ceste nalazi se taj visoki i masivni zid, koji se proteže čitavim opisanim potezom. Otkad znam za njega on je iscrtan, živopisan i zanimljiv za promatrati; prije desetak godina na njemu su bili klasični grafiti, a od 2010. ulični umjetnici su napravili nove radove.

No nije uvijek bilo tako. Ovaj zid je prvi put oslikan još 1987. godine uoči Univerzijade kad je za njegovo uređenje bio zadužen akademski slikar Zdenko Bužek zajedno s još dvadesetoricom drugih umjetnika. On se u nedavnom razgovoru za Ziher.hr prisjetio kako je zid izgledao u prošlosti.

“Još je šezdesetih godina Julije Knifer imao ideju da se zid oslika. No kako je to u socijalizmu i bilo, ideja se pojavila, ali nije bila prihvaćena. Međutim, kao i svaka druga ideja, ona je živjela i ponovno se pojavila 1987. godine. U to vrijeme su već postojali neki pokreti koji nisu bili tipično grafiterski, pogotovo ne u današnjem smislu te riječi. U ono su vrijeme djelovali konceptualni umjetnici koji su počeli koristiti javne prostore za svoje javno djelovanje”, rekao je Bužek.

Uz Knifera, zid u Branimirovoj je svojom spiralom obilježio i Boris Demur, a od 1987. više se nikad nije dogodilo da bude ogoljen od umjetničkih radova. Sve do danas, kad su Hrvatske željeznice potpuno neočekivano srušile dobar dio zida.

Sa srušenim zidom nestao je i dobar dio radova nastalih u njegovom posljednjem oslikavanju 2010., kojeg je organizirao Muzej ulične umjetnosti. U ovom trenutku je teško predvidjeti kakva sudbina očekuje ostatak zida, no vrlo vjerojatno će i on u dogledno vrijeme biti srušen.

Donosimo popis nekoliko najupečatljivjih radova koji su obilježili zid u Branimirovoj, a većinu fotografija smo preuzeli s Facebook stranice Muzeja ulične umjetnosti.

1. Julije Knifer

julie knifer

2. Bruno Pogačnik i Oko

bruno pogacnik i oko

3. Dunja Janković

dunja jankovic

4. Gmaz Gaz

gmaz gaz

5. Krešimir Buden (2Fast)

kresimir buden 2fast

6. Lonac

lonac

7. Lunar

lunar

8. Matija Pisačić

matija pisačić

9. Miron Milić

miron milić

10. Stipan Tadić

stipan tadić

11. Studio Rašić

studio rašić

12. Zets

zets