Od sada možete besplatno streamati popularni hrvatski SF film inspiriran prethodnom epidemijom

Show Must Go On Nevija Marasovića višestruko je nagrađivan na Puli 2010. godine

Redatelj Nevio Marasović odlučio je na internetu besplatno objaviti svoj popularni post-apokaliptični film, The Show Must Go On, svjetski uspješan i nagrađivan.

Marasovićev dugometražni prvijenac The Show Must Go On jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstveno-fantastičnih filmova. U Puli je osvojio četiri nagrade, za najbolji scenarij, najbolji debitantski film, najbolje specijalne efekte i nagradu kritičara za najbolji film 2010. godine.

Inspiriran epidemijom ptičje gripe

Radnja filma smještena je u 2020. godinu, a glavne uloge igraju Sven Medvešek i Nataša Dorčić. Ideju za film Marasović je, kaže, dobio tijekom prethodne epidemije, ptičje gripe 2005. godine.

Zamišljao je što bi bilo da natjecatelji nekog reality showa mjesecima ostanu neinformirani o nekoj globalnoj katastrofi, te ih, po izlasku iz reality studija, zatekne sasvim nova stvarnost. To se na kraju dogodilo tijekom trenutne pandemije koronavirusa – natjecatelji njemačkog Big Brothera tek su prije nekoliko dana doznali za razinu problema.

Na besplatnu objavu filma Marasović se, kaže, odlučio kako bi ljudi zatvoreni kod kuće imali još nešto za gledanje.

Podudarnosti sa stvarnim životom

“Nevjerojatno, ali većina stvari iz filma su se kroz godine i ostvarile, tako da sam se znao šaliti kako strepim što će biti kada dođemo do 2020. godine kada se odvija radnja filma, globalna kataklizma. Nadam se da je ovo još jedna suluda podudarnost, nedaj Bože da se sve završi kao u zadnjoj sceni The Show Must Go On-a.“

Tijekom godina nevjerojatna količina predviđanja iznesenih u filmu na kraju se i ostvarila. Na čelu hrvatske Vlade u filmu bila je žena, godinu dana nego je to u stvarnosti postala Jadranka Kosor (film je sniman u ljeto 2008. godine).

Spominje se ekonomski kolaps Grčke, i Njemačka koja ju spašava, riječima gotovo identičnima onome, što se za nekoliko godina i dogodilo. U filmu se pojavljuje tablet identičan iPadu, prije pojave iPada, kao i bežične Appleove slušalice, šest godina prije nego su zbilja i predstavljene.

Rezao žice s normalnih slušalica

“Rezao sam žice s normalnih Appleovih slušalica, jer mi se činilo da bi slušalice u budućnosti mogle tako izgledati”, kaže Marasović. Još jedna zanimljiva crta jest da je Zoran Milanović u filmu trebao glumiti premijera, godinama prije nego je stupio na tu dužnost.

“Pristao je, no predomislili smo se, jer je ispalo previše teksta za glumca-amatera. Odlučili smo uzeti Sanju Vejnović, jer je žena-premijer isto zvučalo futuristički”, kaže Marasović. U filmu se spominje nuklearna katastrofa u Japanu godinama prije Fukushime, a prikazuje se Cibonin toranj u plamenu, što se također dogodilo.

Film možete pogledati na ovom linku. Inače, Marasović je ranije omogućio besplatno gledanje svog drugog filma, Vis-à-Vis iz 2013. godine.