Odgovorili su nam iz Ministarstva kulture; tvrde da su financiranje Gordogana ukinuli zbog neurednih izvještaja

Jednom od najvažnijih kulturnih časopisa ukinuto je financiranje, ali navodno ne zbog sadržaja ili kvalitete

Nakon što je uredništvo Gordogana uputilo javni prosvjed Ministarstvu kulture zbog ukidanja potpora tom časopisu, a urednik Branko Matan za kulturno rušilaštvo prozvao ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek te petero članova povjerenstva, pitali smo ministarstvo da obrazloži svoju odluku.

U odgovoru ministarstva, kojeg je redakcija Telegrama primila jutros, navode kako se vrednovanje prijava za financiranje javnih potreba u kulturi, pa tako i časopisa, obavlja prema vrlo strogim kriterijima koji osim književne kvalitete (časopisa) uključuju i “niz drugih aspekata koji često nisu na prvi pogled vidljivi široj javnosti”.

‘Višegodišnje neuredno izvršavanje obveza’

“Razlozi za odbijanje financiranja časopisa ‘Gordogan’ nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišnje neuredno izvršavanje obveza (neredovito izlaženje, manjkava izvješća), što je kod dodjele državnih potpora koje podliježu nadzoru, vrlo važan kriterij”, odgovaraju iz ministarstva.

“Spomenuto višegodišnje neuredno izvršavanje ugovornih obveza, uključujući i diskontinuitet izlaženja, razlog je i za smanjivanje iznosa potpore tijekom prijašnjih godina kada su takve prijedloge davala vijeća drugačijeg sastava, a odluke potpisivali drugi ministri.”

Kvaliteta Gordogana dobila je pozitivnu ocjenu

U ministarstvu ističu kako je povjerenstvo kvaliteti sadržaja Gordogana dalo pozitivnu ocjenu. “Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost kvalitetu časopisa ‘Gordogan’ ocijenilo je pozitivno. Časopis, nažalost, nije zadovoljio ostale kriterije, a Ministarstvo kulture se u svojim odlukama o financiranju mora strogo pridržavati kriterija i ostati dosljedno u njihovoj provedbi”, piše u odgovoru Ministarstva kulture.

Urednik časopisa Gordogan Branko Matan ranije nam je na pitanje što je sporno u financijskim izvješćima, koje su slali na adresu u Runjaninovu, odgovorio da posljednjih nekoliko godina uredno objavljuju brojeve unutar roka, te da su i rokovi publiciranja i izvješća koja je Gordogan dostavljao do sada bila od ministarstva prihvaćana. Odlukom Ministarstva kulture, objavljene 19. prosinca prošle godine, u potpunosti je obustavljeno podupiranje Gordogana koji je lani dobio 20.000 kuna.