Nekad je nužno odabrati stranu

Okej, jasno nam je da trash horori nisu neka sreća, ali izvukli smo 6 koji se čine kao dobra zabava za ljeto

U tradiciji B-produkcije, ovi naslovi neće igrati u kinima

Dok trenutno u kinima sve rekorde ruše blockbusteri poput Wonder Woman, novih Pirata s Kariba, Transformersa i reboota Mumije, one nostalgične koji ne mare za holivudske hitove, i fali im posuđivanje kazeta u videoteci po principu “što je veća eksplozija na naslovnici, to je bolji film”, razveselit će naša alternativna lista.

Ovog ljeta dolazi nam zadovoljavajući izbor horora B-produkcije u kojem će ljubitelji takvih filmova sigurno uživati. Zato smo izvukli šest naslova niskobudžetnih horora koji su toliko loši da su zapravo dobri, a koji bi vam mogli biti dobra zabava za ovo ljeto. Ipak, nećete ih moći pogledati u kinima, već ćete ih morati potražiti preko streaming ili VOD servisa.

1. The Recall

Od svih filmova na ovom popisu, The Recall je najmanje niskobudžetni, no ima taj jeftini štih koji cilja na određenu publiku. Dodatno mu u tome pomaže Wesley Snipes u glavnoj ulozi, kojeg Hollywood već dugi niz godina ne shvaća ozbiljno. Radnja nije revolucionarna – grupa prijatelja odlazi na godišnji odmor u zabačenu brvnaru, no nađu se usred neočekivanog napada izvanzemaljaca.

Jedina osoba koja im može pomoći je misteriozni lovac (Snipes) kojem je teško za vjerovati jer na prvu ostavlja dojam tipičnog zlikovca iz slasher horora. Film je vizualno upečatljiv obzirom da ga je režirao Mauro Borelli, poznat kao ilustrator hitova poput Pirata s Kariba, prvog Kapetana Amerike, Star Wars: The Last Jedi (koji krajem godine dolazi u kina) te mnogih drugih poznatih naslova.

2. Bad Frank

Bad Frank je tipična priča o osveti. Frank Pierce živi normalan život sve dok ga ne dostigne njegova nasilna prošlost koju pokušava zaboraviti. Nakon što mu žena postane žrtvom dugova te prošlosti, Frank se vraća svojim nasilnim navikama i kreće na brutalni osvetnički pohod. U priopćenje za javnost, PR se prilično potrudio nahvaliti ovaj film.

“Višestruko nagrađivani Tony Germinario pokazuje svu snagu svojeg redateljskog potencijala u Bad Franku, dok je također nagrađivani Kevin Interdonato u glavnoj ulozi dokazao svoj zvjezdani status”, pišu. Naravno, nitko nije čuo za ta imena, a spomenute nagrade su osvojili na festivalima poput IndieFest Film Awards i Action on Film International Film Festivalu, koji realno nemaju značajan kredibilitet u filmskom svijetu.

No poklonicima B-produkcije to će vjerojatno biti dodatni plus, uz činjenicu da je poprilično krvav i ne skriva svoju eksploatacijsku poveznicu sa slasher i vigilante filmovima. Jedina prava zvijezda filma je Tom Sizemore, koji očito želi ponovno pokrenuti svoju posrnulu holivudsku karijeru, obzirom da će se ove godine pojaviti u čak 17 filmskih naslova.

3. Gremlin

Ovaj film najavljuju kao spoj Godzille i Kruga, i iako bi to mogli pretpostaviti po naslovu, nema veze s Spielbergovim filmom iz 1984. Radnja je ipak prilično zanimljiva. Film prati Adama Thatchera koji od rođaka na poklon dobije misterioznu kutiju. Ispostavlja se da ona sadrži zlo biće koje ima namjeru ubiti sve ljude koji su vlasniku kutije dragi.

Kutiju ne može uništiti, jedini način da je se riješi je da je pokloni nekome, i to ne bilo kome – mora biti neka njemu draga osoba. Tajmer na kutiji odbrojava vrijeme do trenutka kad će biće iz nje izaći, a što je vremena manje, to je Tatcher na većim mukama. Hoće li prenijeti prokletstvo na nekog njemu dragog ili će riskirati živote svoje obitelji čekajući da vrijeme istekne?

4. Bonejangles

Pomislili ste da je ovo film o zabavnom kosturu iz Burtonovog Corpse Bride? Na žalost, ipak nije. Film Bretta DeJagera samo dijeli ime s Burtonovim likom i sušta je suprotnost šaljivom i šašavom Corpse Bride. Bonejangles u potpunosti podsjeća na klasične slasher horore iz osamdesetih, onaj tip filma koji nikad nije zaigrao u kinu, već je išao direktno na police videoteke.

Bonejangles je jedan od najzloglasnijih ubojica kojeg, zahvaljujući nadnaravnim moćima, obična oružja ne mogu ozlijediti. Problemi nastaju dok ga skupina policajaca prevozi u drugi zatvor kada im se vozilo pokvari u jednom gradiću. Ubrzo saznaju da je mjesto ukleto i preplavljeno raznim čudovištima. Policajci se nađu u dilemi – suočiti se s čudovištima sami, ili osloboditi monstruma koji bi ih mogao spasiti od prokletstva gradića u kojem su se našli.

5. The Gracefield Incident

The Gracefield Incident redateljski je prvijenac Mathieua Ratthea i spoj je Blair Witch Projecta i Shyamalanovih Signs. Ratthe je usput i glavni glumac priče o mladiću koji u svoje umjetno oko instalira kameru kako bi kriomice snimio vikend s frendovima u raskošnoj kolibi na osami lokalne planine. Ono čemu se najmanje nadao je da će snimiti pad meteora, koji zajedno s prijateljima odlazi istražiti.

Naravno da je s meteorom sletjelo i izvanzemaljsko biće koje ih krene masakrirati jednog po jednog. Film je većim dijelom sniman iz prvog lica handycamom, što je prokušana forma za nabijanje atmosfere. Urlici žrtava i napadi čudovišta izgledaju uvjerljivo, iako se svaki kadar ne vidi najjasnije. To svakako pridonosi atmosferi, a usput, uštedjeli su i na budžetu.

6. Granny of the Dead

Za kraj, tu je i britanska uvrnute horor komedije o neočekivanoj vrsti zombija – točnije, zombija penzionera. Naime, sasvim prosječan mladić Ed budi se u kući svoje bake kada saznaje da je ona preko noći postala zombi. Uskoro otkriva da se i ostatak penzionera njegovog gradića pretvorio u zombije.

Ed se tako iz običnog mladića mora pretvoriti u junaka koji će spasiti svoju obitelj i prijatelje. Film je, naravno, prepun apsurdnih scena s priličnom dozom britanskog humora koji podsjeća na sada već kultni klasik Shaun of the Dead. Svi nabrojani naslovi dolaze u srpnju, no bit će dostupni samo preko streaming servisa.